Navigacija

Glavni meni

26
Pon, Ruj
0 Novih vijesti

Tradicionalnom zvonjavom otvoren ovogodišnji mesopust u Jelenju

Spoj tradicije, želje i ljubavi za svoj kraj

Kultura i tradicija
Tipografija

Simbol Grobnišćine i svojevrsna atrakcija za sve mještane i goste – Grobnički dondolaši, u svojim prepoznatljivim odorama i s maskama, prvi vikend nakon blagdana Sveta Tri kralja tradicionalnom zvonjavom i rutom oživjeli su gotovo sva mjesta u Općini Jelenje.

Najviše posjetitelja dočekalo ih je na Trgu mlikarice u Dražicama i tako je otvoren ovogodišnji mesopust. Tradicionalna ruta "obahajanja na hodeć" krenula je iz Podkilavca u jutarnjim satima, a četrdesetak velikih i malih dondolaša još je obišlo Dražice, Jurčevo, Kalinu, Podhum, preko Sobola, Zastenica i Grada Grobnika spustili su se u Lukeže, a pohod su završili u večernjim satima u Jelenju.

- "Obahajanje" nam nije naporno jer imamo volje, a i dobro smo društvo. Iako oprema ima svoju kilažu to tijekom vremena zanemarimo – poručili su stariji članovi Grobničkih dondolaša, dodajući kako je najmlađim snagama potreban kraći odmor pa dondolaju na smjene. Ipak, tom poslu pristupaju vrlo ozbiljno.

Na Trgu mlikarice u Dražicama dočekali su ih i predstavnici Općine Jelenje i Turističke zajednice Općine Jelenje , a u svakom naselju Grobničke dondolaše tradicionalno su dočekivali mještani te ih počastili domaćim specijalitetima i vinom, a zauzvrat su ih dondolaši nagradili tradicionalnim krugom i zvonjavom, odnosno kao što to čine već godinama, točnije od 2000. godine. Grobnički su dondolaši i ovu, devetnaestu godinu za redom svojim zvonima obišli voljenu Grobnišćinu i to, a kako drugačije nego – "na hodeć".

- Naše rute su tradicionalne, a super je što je danas lijep dan, što je i najbitnije jer nas onda dođe pogledati zaista mnogo ljudi, koji nam pritom spreme razne delicije. Hvala im na tome – kazao je Frenki Fućak, predsjednik Grobničkih dondolaša.

Naselja koja dondolaši danas nisu prošli, a radi se o mjestima Ratulji, Lubarska, Brnelići, Trnovica svakako će biti obiđena. Naime, u subotu 19. siječnja Grobnički dondolaši uputit će se prema Halubju na karneval, a tom će prilikom hodećim korakom i zvonjavom putem proći navedena naselja.

 


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.