Navigacija

Glavni meni

01
Sub, Lis
0 Novih vijesti

Na EU i HR fondove prijavljeno 11 projekata ukupne vrijednosti preko četiri milijuna kuna

Mladi ljudi, nove ideje...

Komunalni info
Tipografija

U zimskom periodu čelnici Općine Jelenje, u suradnji sa stručnim službama, uhvatili su se u koštac s rješavanjem financiranja kapitalnih projekata, koji će poboljšati životni standard mještana, kao i vizuru samog mjesta. Prvi puta u povijesti na razne fondove prijavljeno je ukupno 11 projekata u iznosu većem od četiri milijuna kuna. U budućem razdoblju očekuju se značaja sredstva i početak radova na raznim projektima.

Prošlost treba ostaviti tamo gdje pripada. Iz nje treba samo naučiti lekciju o nemarnosti i zatvorenosti sustava koji je bio na snazi do sada. Glavni zadatak Nove snage Jelenja i koalicijskih partnera bio je odrediti primarne projekte i uhvatiti ona sredstva iz europskih i drugih fondova koja se još mogu dobiti. Zadatak je to koji nije nimalo lagan, a početkom ove godine uspješno je prijavljeno čak jedanaest projekata.

Što se tiče europskih fondova prijavljen je projekt Energetske obnove zgrade Zdravstvene stanice u Dražicama u vrijednosti od gotovo 900 tisuća kuna. Za unutarnje uređenje dodatno je prijavljen projekt izgradnje intereijera kupaonice prilagođenog osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti u vrijednosti od 150 tisuća kuna.

- Naša je zdravstvena ustanova u vrlo lošem stanju, kako s vizualne tako i s funkcionalne strane. Posebno je važno naglasiti kako su za što normalnije funkcioniranje ambulante nužni građevinski radovi poput adaptacije, stoga smo na vrijeme prijavili kompletan projekt uređenja zdravstvene ustanove putem EU fondova – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući kako se uz pomoć stručnih službi Općine Jelenje i vanjskih suradnika neprestano promišlja i prate razni natječaji koji omogućavaju financiranje kapitalnih projekata s ciljem pokretanja snažnog investicijskog ciklusa u budućem razdoblju.

Obnova ambulante u Dražicama financijski je vrlo izdašan projekt, a uspješno su se kandidirali i ostali projekti kao što su: Evidentiranje izvedenog stanja nerazvrstanih cesta na području općine Jelenje u vrijednosti od preko 600 tisuća kuna, kao i Idejni i Glavni projekt za uređenje nogometnog igrališta u Dražicama s pripadajućim sadržajima čija je vrijednost gotovo 150 tisuća kuna.

Među prvima u Primorsko-goranskoj županiji uspješno je prijavljen i EU projekt za besplatan Wi-Fi internet u centru Dražica u vrijednosti većoj od 100 tisuća kuna, a međugraničnom suradnjom između tri općine Veneta iz Italije, Bacsalmas Varos Onkormanyzata iz Mađarske i naše lokalne zajednice prijavljen je zajednički projekt u iznosu većem od 150 tisuća kuna.

Osim iz Europe, sredstva su se tražila i u Hrvatskoj. Početak izgradnje i rekonstrukcije OŠ Jelenje-Dražice kreće sredinom godine, a od strane Općine Jelenje financirat će se iz Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja u iznosu od gotovo 2 milijuna kuna.

Razvoju turizma i tradicije dana je posebna pažnja pa se na fondove vezane za razvoj turizma na nerazvijenim područjima Republike Hrvatske prijavilo čak četiri projekta koji će na kvalitetan način prezentirati turističke atribute jelenskog kraja.

Radi se o projektima uređenje biciklističke staze "Izvor Rječine", planinarskoj obilaznici Hahlić, kao i uređenje postojećih planinarskih puteva, obnovi info karte u centru Dražica te postavljanje info tabli kod svih važnijih turističkih objekata na području općine Jelenje. Projekti vezani uz turizam vrijedni su više od 320 tisuća kuna, a cjelokupna turistička ponuda planira se prezentirati na multimedijalnoj platformi Visit Jelenje.

- Na ovome ne mislimo stati. Projekti su prijavljeni i za nekoliko mjeseci vidjet će se prvi plodovi našeg rada, vezanog uz razne fondove, koje naravno nude mogućnosti ali i obveze. U neprestanom smo kontaktu s raznim institucijama. Od same ideje, projektiranja i realizacije samog projekta, poštujući sve pozitivne zakonske propise, put zasigurno nije lagan ali siguran sam da sve što smo našim mještanima obećali u programu Nova snaga Jelenja ćemo ostvariti – zaključio je Marčelja.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.