Navigacija

Glavni meni

01
Sub, Lis
0 Novih vijesti

[MOŽE SE] Novac iz EU fondova: Za reciklažno dvorište dobiveno 3.7 milijuna kn bespovratnih sredstava

Reciklažno dvorište, kako je najavljeno, krenut će s izgradnjom tijekom ove godine...

Komunalni info
Tipografija

Općini Jelenje odobren je maksimalni iznos prihvatljivih troškova projekta iz Kohezijskog fonda EU za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta na njenom području.

Radi se o projektu posebno opremljenog prostora za odvojeno sakupljanje otpada iz kućanstava u kojem se besplatno možete odložiti papir, karton, streč folija, plastična i staklena ambalaža te sve vrste elektroničkog otpada.

Veliki je to uspjeh novog vodstva iz Jelenja koje je samo za ovaj projekt povuklo gotovo tri milijuna i sedamsto tisuća kuna iz EU fondova, odnosno 85% ukupnih sredstava namijenjenih za smanjenje količine otpada koji se odlaže na uređena odlagališta. Cilj je povećanje sakupljenog otpada putem reciklažnog dvorišta, a smanjenje po okolnim šumama i potocima.

Podsjetimo, Općina Jelenje javila se na natječaj, krajem prošle godine, vezan uz gradnju reciklažnih dvorišta u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Nakon uspješne prijave Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao posredničko tijelo, dostavilo je, krajem prošlog tjedana, Odluku o financiranju za projekt Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta u Podhumu, kojom se projektu dodjeljuju sredstva EU u iznosu od 3.637.278,39 kuna. Sljedeći korak je potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u roku od 45 dana. Reciklažno dvorište, kako je najavljeno, krenut će s izgradnjom tijekom ove godine.

Reciklažno dvorište je, prema najnovijim standardima, uređen i ograđen prostor odnosno prikupna stanica gdje mještani mogu besplatno odložiti otpad kao što je papir, karton, plastika, metalna ambalaža, stiropor, stare baterije, stakleni ambalažni otpad, ravno staklo, PET – boce, PET – folija, limenke, stari lijekovi, otpadne gume, metalni glomazni otpad, elektronički otpad, glomazni otpad, drveni otpad, tekstil , odjeća, akumulatore, fluorescentne cijevi, zeleni otpad. Tretira se kao građevina za gospodarenje otpadom, te je kao takvo predviđeno u prostornom planu Općine Jelenje.

Reciklažnim dvorištem uvelike će se riješiti problem odlaganja otpada na divljim odlagalištima jer će mještani svakodnevno imati mogućnost odvoza stvari koji im ne trebaju u jedinstven i uređen prostor, a za preuzimanje i zbrinjavanje brinut će se specijalizirana tvrtka zadužena za zbrinjavanje otpada.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.