Navigacija

Glavni meni

03
Uto, Lis
0 Novih vijesti

Vraćen stari sjaj: U Martinovom Selu završena obnova drugog mlinskog kola

Lički majstori su uz upotrebu slavonskog hrasta rekonstruirali i posljednje veliko mlinsko kolo i u potpunosti očuvali i sanirali vrijednu turističku atrakciju na području Grobnišćine, ali i PGŽ

Nakon obnove prvog kola u rujnu prošle godine, početkom ovog mjeseca završena je obnova i drugog mlinskog kola u Martinovom selu. Dakle, Gašparovom mlinu u potpunosti je udahnut novi život. Vrijedni majstori i zanatlije, gotovo kao vjesnici proljeća, pred nekoliko dana stigli su, ponovno, u radni posjet jelenjskom kraju. Naime, lički majstori su uz pomoć slavonskog hrasta rekonstruirali i posljednje veliko mlinsko kolo i time u potpunosti očuvali i sanirali vrijednu turističku atrakciju na području Grobnišćine, ali i Primorsko-goranske županije jer, dobro je poznata činjenica da je, Gašparov mlin jedini aktivni mlin u kojemu se može kupiti svježe mljeveno kukuruzno brašno ili pšenično bračno na našem širem području.

Vraćen stari sjaj

Mlin je izgrađen prije više od tri stoljeća i svjedok je vremena kada su stanovnici jelenjskog kraja živjeli težačkim načinom života. Živjelo se, u većini slučajeva, od poljoprivrede i stočarstva.

- Posljednja obnova drvenih kola bila je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Uspjeli smo u našem naumu da mlinu vratimo stari sjaj i omogućimo da se vrijedne ekonamirnice mogu i dalje proizvoditi. Brinemo o našoj tradiciji i turističkom potencijalu, kao i u obrazovanju najmlađih članova naše zajednice. Upravo u našem mlinu nekoliko tisuća djece na godišnjoj razini prodefilira i nauči kako nastaje kruh, od zrna do pogače – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući kako je drugo kolo obnovljeno u čast Bruna Kukuljana, legendarnog mlinara koji nas je, nažalost, napustio početkom ove godine.

Stara drvena građa sačuvana je kao spomen na nekadašnji način života na Grobnišćini i podsjetnik na sve mlinove koje je Rječina imala, u ne tako davnim vremenima. Kako je kazao Marčelja, drvena građa bit će restaurirana i od nje će biti složena skulptura koja će, najvjerojatnije, biti postavljena u kružnom raskrižju u Dražicama.

Još dugo u funkciji

Podsjetimo, obnova mlinskih kola u Martinovom Selu započela je sredinom prošle godine na inicijativu Općine Jelenje te se zajedno s Primorsko-goranskom županijom krenulo u restauraciju drvene građe koja je bila u derutnom stanju.

Završenom obnovom početkom travnja ove godine Gašparov mlin će još dugo godina biti u funkciji kao jedna od najpoznatijih destinacija Općine Jelenje, koju svake godine posjećuju brojni razredi školske djece, ali i građani i turisti. Zaštićena kulturna baština Općine Jelenje od sada diše punim plućima. Sigurno bi i barba Bruno bilo zadovoljan svime učinjenim.

Video: https://youtu.be/qB9CsVQEBX4

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.