Navigacija

Glavni meni

03
Uto, Lis
0 Novih vijesti

Planinari PD Obruč održali veliku radnu akciju na Hahliću

Napravljena je radna akcija u kojoj je utrošeno više od 300 radnih sati volontera i članova.

Sport
Tipografija

Članovi Planinarskog društva Obruč iskoristili su vikend u grobničkim Alpama kako bi unaprijedili najatraktivniji planinarski objekt na našem području te su umjesto na moru prionuli radnim zadacima u planini.

Pristupilo se pražnjenju i čišćenju šterne te otkrivanju nastalih pukotina kako bi se mogla započeti sanacija istih. Sanacija je prijeko potrebna radi sigurnosti samog područja u slučaju požara, ali i za skladištenje vode za svakodnevne potrebe. Tijekom sanacije u narednim mjesecima dom će biti bez vode pa se ovim putem moli planinare koji pohode Hahlić za razumijevanje. Svoje viđenje problema dao je Vedran Stipić, predsjednik Planinarskog društva Obruč.

- Prije više od tri godine uočeno je istjecanje vode iz velike šterne. Bivšim vlastima slani su dopisi i zamolbe da nam dopuste sanaciju iste ali to nismo dočekali. Novi načelnik u razgovoru s nama prihvatio je sugestije i molbe o neophodnoj sanaciji šterne kao i popravak drugih dijelova na samom objektu. Nakon što smo dobili signal općinskih vlasti da će nastaviti podupirati naše društvo u očuvanju i poboljšanju planinarskog objekta, krenuli smo u veliku radnu akciju – kazao je Stipić.

Pritom je očišćen sliv male šterne, a članovi su tim putem očistili nisko raslinje, grmlje i lišće. Skinuta je oplata fasade i pritom je ustanovljeno da su dotrajale grede ispod balkona, a planinari se nadaju da će nastala oštećenja usred vremenskih neprilika uspjeti promijeniti u vrlo kratkom roku.

Zasukani su rukavi i u radnoj akciji očišćena su sva tri dimnjaka s pripadajućim dimovodnim cijevima i pećima, a pritom je uočeno puknuće jedne cijevi dimnjaka, vjerojatno kao posljedica udara groma. Na krovu su također sanirana nastala oštećenja.

Planinari kao voditelji prostora generalno su prionuli postu i očistili sve prostorije u objektu s pripadajućim spremištima kako bi gosti i posjetitelji iz cijele Hrvatske ugodno boravili na grobničkim Alpama. Također, očišćen je i pokošen okoliš oko doma.

Tijekom narednih mjeseci očekuje nas još pozitivnih promjena u Planinarskom domu Hahlić, jednom od najboljih planinarskih domova u Hrvatskoj u svrhu razvoja turizma na području Općine Jelenje.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.