Navigacija

Glavni meni

16
Uto, Tra
0 Novih vijesti

Novi uspjesi Jelenja: U dvije godine ugovoreno 4,7 milijuna kuna iz EU fondova

Općinska uprava
Tipografija

U dvije godine mandata, po prvi put u povijesti Općine Jelenje, ugovorena su sredstva iz Europske unije za najavljene projekte u programu Nova snaga Jelenja

– Uspješno smo aplicirali za sredstva potrebna u projektu zdravstvene stanice, te su odobrena sredstva u iznosu od 276.423,44 kuna. Projekt koji je započeo krajem prošle godine tako će biti završen početkom rujna, a tome doprinosi i činjenica da su dobivena bespovratna sredstva, što svakako smanjuje financiranje direktno iz sredstava Općine Jelenje. Odobrena su sredstva i za projekt reciklažnog dvorišta financiranog od strane EU u iznosu od 3.637.278,39 kuna. Ove godine trebali bi stići i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada čiji je projekt financiran u iznosu od 730 tisuća kuna. Na raspolaganju su i sredstva za besplatni internet na javnim površinama u vrijednosti od 110 tisuća kuna – poručuju iz Općinske uprave te dodaju da kada se sve zbroji, u dvije godine ugovoreno je više od 4,7 milijuna kuna, što je samo još jedan od pokazatelja da se ide ispravnim putem.

- Svi će ovi projekti biti do konca godine u visokoj fazi dogotovljenosti, a tijekom 2020. okončani i u službi boljeg i kvalitetnijeg života svih nas koji živimo na području našeg Jelenja, napomenuo je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

Podsjetimo, obnova zdravstvene stanice u Dražicama u završnoj je fazi, a otvorenje u takozvanom "novom ruhu" planirano je za rujan. Zgrada će nakon 40 godina od izgradnje zasjati novim sjajem. Projektom će se dodatno uštedjeti na toplinskoj energiji, a ugradit će se i učinkovitiji izvor grijanja. Osim vanjskog djela obnovljena je i unutrašnjost zgrade. Nadalje, Općina Jelenje uspješno je ugovorila dodjelu bespovratnih sredstava od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta Podhum, edukacijske aktivnosti te promociju.

Vrijednost projekta je gotovo 4.5 milijuna kuna, a 85% bit će financirano iz EU fondova. Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta ustrojit će sustav održivog gospodarenja otpadom na području Općine Jelenje čime će se omogućiti prikladno zbrinjavanje odvojeno prikupljenog otpada i zapošljavanje određenog broja osoba. Također, provodit će se aktivnosti informiranja i edukacije stanovništva o projektu. Projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta bit će u potpunosti završen sredinom iduće godine.

Na općinski konto stiže i novih 15 tisuća eura iz europskih fondova. Naime, za uvođenje besplatnog interneta na javne površine dobivena su bespovratna sredstva, odnosno vaučer od Europske komisije. Novi je to uspjeh općinske vlasti jer se stvara kontinuitet većinskog financiranja projekata iz vanjskih izvora. Uskoro će se odabrati izvođač radova i izabrati lokacije za besplatni internetski pristup mještanima i gostiju. Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Na desetak lokacija postavit će se uređaji i oprema za besplatan pristup internetu. Rok provedbe projekta je 18 mjeseci, stoga bi projekt mogao zaživjeti početkom iduće godine. Iz Općine Jelenje poručili su kako nastoje držati korak s najnovijim trendovima. Još jedan obećani projekt time će biti proveden u djelo.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.