Navigacija

Glavni meni

01
Sub, Lis
0 Novih vijesti

Demografske mjere: Subvencija na drugo dijete 1.100 kuna, za treće vrtić - besplatan

Smanjene cijene boravka u dječjem vrtiću Grobnički tići za roditelje s više djece...

Općinska uprava
Tipografija

Za roditelje jednog djeteta cijena ostaje ista, 900 kuna. Roditelji će za drugo dijete izdvajati 700 kuna, a treće će biti sufinancirano u iznosu od 100 posto, što predstavlja značajan napredak

Općinsko vijeće Jelenja većinom je glasova donijelo novu odluku o sufinanciranju troškova boravka djece rane i predškolske dobi u privatnom Dječjem vrtiću Grobnički tići u Podhumu, kao i drugim vrtićima s područja okolnih jedinica lokalne samouprave, kojom je povećano sufinanciranje drugog i trećeg djeteta u dječjim vrtićima. Navedenu inicijativu predložili su vijećnici Marinko Linić (ARS), Robert Maršanić (PGS), Luka Zaharija (SDP) i Ivan Radetić (Akcija mladih).

Kako je istaknuto u odluci, Općina Jelenje ovom će odlukom dodatno sufinancirati svoje sumještane za drugo dijete u iznosu od 1.100 kuna, dok će za treće i svako sljedeće dijete vrtić biti potpuno besplatan, odnosno sufinancirat će se ukupan iznos ekonomske cijene vrtića, koja sada iznosi 1800 kuna i, kako ističu u Općini Jelenje, spada u najjeftinije vrtiće na području Primorsko-goranske županije. Za roditelje jednog djeteta cijena ostaje ista, 900 kuna. Roditelji će za drugo dijete izdvajati 700 kuna, a treće će biti sufinancirano u iznosu od 100 posto, što svakako predstavlja značajan napredak po socijalnim i demografskim pitanjima.


Više novaca za novorođene
Općina Jelenje podigla je novčani iznos za svako treće i sljedeće rođeno dijete. Roditeljima prvog i drugog novorođenog djeteta osigurava se jednokratna novčana pomoć u iznosu od dvije tisuće kuna, dok se roditeljima trećeg i sljedećeg novorođenog djeteta osigurava jednokratna novčana pomoć u iznosu od tri tisuće kuna.

– Općina Jelenje i ovim je potezom pokazala da je izuzetno socijalno osjetljiva i sukladno svojim mogućnostima nastoji osigurati što više sredstava za mladež i obitelji s djecom. Početkom srpnja ove godine, grupa roditelja apelirala je na veće sufinanciranje za roditelje koji pohađaju vrtić, a imaju više djece. Uzeli smo prijedlog na razmatranje i poštujući zakonsku proceduru, tijekom rujna povećali smo iznos sufinanciranja i uskladili se s ostalim jedinicama lokalne samouprave, sukladno našim mogućnostima.

Navedena mjera zasigurno će rasteretiti kućni budžet roditelja s više djece, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako zahvaljuje koalicijskim partnerima koji su uputili prijedlog, kao i svima koji su podržali navedenu odluku. Cilj je u idućem razdoblju proširiti dječji vrtić u Podhumu, kako bi prije svega riješili problem upisa djece, odnosno da svi oni koji žele mogu biti upisani, a nakon toga razgovarat će se i o novim mjerama i idejama, vezno uz sufinanciranje predškolaraca kojih zasigurno ne nedostaje, napomenuo je Marčelja.

Također, nadopunjen je plan mreže dječjih vrtića kojim je proširen broj korisnika koji ostvaruju sufinanciranje troška boravka djece u dječjim vrtićima na područjima drugih jedinica lokalne samouprave.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.