Navigacija

Glavni meni

10
Sub, Pro
0 Novih vijesti

Zlatna medalja u rukama najmlađih Zvirovaca

Prema svemu viđenome nema straha za očuvanje tradicije našeg kraja...

Kultura i tradicija
Tipografija

Dječja folklorna skupina KUD-a „Zvir“ sredinom listopada sudjelovala je na 15. festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini te su osvojili 1. mjesto u kategoriji do 10 godina.

Festival je utemeljn s ciljem prikupljanja ponajboljih dječjih folklornih skupina iz svih hrvatskih folklornih područja, a traje ukupno dva dana.

Prvi dan se održava smotra dječjih skupina dok se drugi dan održava natjecanje dječjih folklornih skupina gdje se nudi reprezentativni izbor iz dječjeg folklornog stvaralaštva cijele Hrvatske. Program je podijeljen u dvije kategorije, skupine do 10 godina starosti i skupine od 10 do 14 godina. Cjelokupni program pratila je i ocjenjivala prosudbena komisija u sastavu dr.sc. Naile Cerimbašić, Vesne Zorić i Slavice Moslavac.

Ove godine najmlađi Zvirovci osvojili su prvu nagradu i zlatnu medalju u konkurenciji od osam dječjih folklornih skupina u kategoriji do 10 godina. Dječja folklorna skupina predstavila se grobničkim dječjim igrama „Ča to šuška, ča to gre“ u koreografiji Martine Mičetić Davidić, voditeljice dječje folklorne skupine.

- „Ča to šuška, ča to gre“ je prikaz starinskih grobničkih igrica koji prikazuje način igre i zabave nekadašnjih generacija koje su svoje slobodne vrijeme provodili igrajući se u prirodi uz ples i pjesmu - pojašnjava Mičetić-Davidić te dodaje kako su dječje igre i plesovi sačuvani zahvaljujući istraživanju dugogodišnje voditeljice i osnivačice folklorne skupine Alenke Juretić.

Skupina se istaknula u plesno glazbenom pogledu kao i dotjeranosti i očuvanju tradicijskog ruha kojeg su pripremile Gordana Juretić Perušić i Đurđica Pilčić.

Dječja folklorna skupina „Zvir“ osnovana je 1980.godine i od tada aktivno radi i djeluje. Njeguje autohtone dječje igre i plesove cijele Hrvatske. Gostovala je na brojnim dječjim festivalima i susretima u Hrvatskoj:Kutina, Zagreb, Pula, Buševec.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.