Navigacija

Glavni meni

26
Pon, Ruj
0 Novih vijesti

[NAJAVA] Ove subote, u Čavlima, kuhati će se palenta teška pola tone

Predstavljen ovogodišnji program najveće gastro manifestacije...

Kultura i tradicija
Tipografija

Festival palente i sira središnji je događaj koji okuplja brojne Grobničane i goste ovoga kraja. Tako će biti i ove godine...

U subotu, 29. lipnja 2019. godine u Čavlima će se održati 13. izdanje ove gastro manifestacije pod pokroviteljstvom općina Jelenje i Čavle. Tim povodom organizirana je i tiskovna konferencija u Rijeci na kojoj su prisustvovali Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle, Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje i Ivan Salamon iz TZ Čavle.

- Ovu subotu u Čavlima, s početkom od 18 sati, kuha se ogromna palenta od preko 500 kg, a uz palentu tradicionalno se dijeli i Grobnički sir. Povodom Europske prijestolnice kulture - Rijeka 2020 samoj manifestaciji dati ćemo i međunarodni karakter, a pripremili smo i prigodan program – kazala je Cvitan-Polić, okupljenim novinarima.

palenta plakat 2019

Velika palenta miješa se ogromnim palentarima i zaista je poseban ugođaj za gledati i doživjeti. Stoga su organizatori pozvali sve ljude dobre volje, kao i ljubitelje tradicije te gastronomije da se ove subote pridruže u Čavlima. Program je upotpunjen raznim kulturnim manifestacijama, a ove godine za djecu su pripremljene i igre po starinski.

- U jednu od najvećih gastro manifestacija u Hrvatskoj uloženo je puno truda i rada te nam je neizmjerno drago da možemo nastaviti tradiciju. Stoga upućujem zahvalu svim sudionicima tijekom proteklih godina, koji su omogućili i kreirali najpoznatiji grobnički brend, a na nama je da s istim žarom nastavimo i dalje – kazao je Marčelja te dodao kako se u subotu može kušati prava grobnička palenta koja će biti rađena s puno ljubavi prema našem zavičaju, a u kreiranju iste sudjelovat će stotinjak volontera.

Riječ je o najprepoznatljivijem i najmasovnijem događaju koji zajednički organiziraju Turističke zajednice općina Jelenje i Čavle, a svrha joj je promovirati najpoznatiji grobnički brend – palentu kompiricu. Naravno, uz iće i piće neizostavna je i glazba, a za nju su zaduženi momci iz popularne grupe Vigor i grupa Aurora.

Kako je naglasio Marčelja, srećom, postoji Gašparov mlin u kojemu se, na starinski način, melje "muka", kao osnovni sastojak palente kompirice. Obnovom mlinskih kola u ovom mandatnom razdoblju osigurana je opstojnost tradicije za idućih 20 godina.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.