Navigacija

Glavni meni

03
Uto, Lis
0 Novih vijesti

Koledvanje: Čestitarska ophodnja Jelenjem

Kultura i tradicija
Tipografija

Prema ovoj tradicionalnoj čestitarskoj ophodnji, kraljevi Melkior, Baltazar i Gašpar obilaze kuće i sela na području Općine Jelenje, pjevajući prigodne pjesme.

Završetak Adventa obogaćen je narodnim običajem – koledvanjem. Na području općine Jelenje tu je tradiciju prije osam godina obnovio KUD Zvir čiji članovi odjeveni kao tri kralja obilaze mjesto i čestitaju novu godinu. Koledvari su na blagdan Sveta tri kralja, krenuli u koledvanje po Novom naselju, obišavši nekoliko familija uz pratnju svirača i pjevajući prigodne pjesme, a dolaskom u kuću poželjeli su domaćinima mnogo zdravlja i sreće te Božjega blagoslova u ovoj godini.

- I ovo leto smo kod i vavik na Sveta tri kraja obašli naš lipi kraj i dobri judi. Pronesli smo lipe želje našin domaćinima i skupa š njimi proveselili se - kazali su iz KUD-a Zvir Jelenje, pritom su svim ljudima dobre volje zaželjeli najbolje želje za novu 2019. godinu uz puno sreće, zdravlja i uspjeha te daljnjeg druženja.

Domaćini su koledvare počastili delicijama i prigodnim darovima, kako je to I običaj te tradicija zapisana u starim zapisima i knjigama koje obrađuju povijest Općine Jelenje. Običaj koledvanja karakterističan i za druge hrvatske krajeve. Podsjetimo, blagdanom Sveta tri kralja ili Bogojavljanjem završava proslava Božića, a počinje blagoslivljanje kuća i stanova. Tom prilikom iznad vrata se stavljaju inicijali trojice kraljeva “G”, “M” i “B”, Gašpara, Melkiora i Baltazara.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.