Navigacija

Glavni meni

26
Pon, Ruj
0 Novih vijesti

[NAJAVA] 45 godina KUD-a Zvir Jelenje: Zvira teče pjesma naša

Velika obljetnica udruge koja je odgojila generacije...

Kultura i tradicija
Tipografija

Ove godine KUD-a "Zvir" Jelenje obilježava 45-tu godišnjicu neprekidnog i plodonosnog djelovanja. Povodom  obilježavanja lijepe obljetnice društvo organizira svečani koncert pod nazivom  "Zvira teče pjesma naša", u subotu, 01. prosinca 2018. godine u Domu kulture Dražice s početkom u 19 sati.

U svečanom programu sudjelovat će sve tri aktivne sekcije društva te pjesmom i plesom pokazati dio bogatog programa koji se njeguje u društvu. Pozivamo sve zainteresirane na zajedničko druženje u pripremljenom programu povodom obljetnice osnutka društva i početak rada vokalne skupine. Podsjetimo, od osnutka 1973. godine, pa sve do danas društvo djeluje neprekidno. Mnogi članovi i voditelji prisutni su u društvu od njegova osnutka. Na bogatoj tradiciji i iskustvu godinama su se gradili kvalitetni programi, ali i obrazovale i odgajale mnoge generacije djece i mladih okupljenih u raznim sastavnicama, koje, iako djeluju samostalno, bivaju uvijek povezane u jednu logičnu cjelinu. Prepoznatljivost ovog koncepta, kao i uspješnih rezultata tijekom godina, svrstava KUD "Zvir" medu ponajbolja društva u regiji. Neki projekti (smotre, festivali, revije i sl.) postali su nezaobilazni dio kulturne ponude općine Jelenje i cijelog kraja, te su osigurali da KUD "Zvir“ uvijek mora imati mjesto na kulturnoj karti ove regije.

U društvu trenutno djeluje nekoliko sekcija:

  1. folklorna skupina s naglaskom na čuvanju kulturne baštine, plesne, glazbene te očuvanju običaja i tradicijskog oblačila
  2. vokalna skupina koja njeguje repertoar širokoga spektra – skladbe popularnog tipa, sakralnog tipa europskog kruga umjetnosti, duhovnog tipa te folklornog tipa, naročito hrvatskog s naglaskom na istarsko – primorski muzički izričaj.
  3. dječja folklorna skupina

Tijekom 45. godišnjeg stvaralaštva pojedine skupine KUD-a , osim što su sustavno radile na očuvanju tradicija svog užeg zavičaja i šire regije te cijele Hrvatske, organizirale su i nekoliko manifestacija koje imaju 20.godišnju tradiciju: smotra folklora pod nazivom "Zatancajmo po domaći“, manifestacija dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu "Grobnički tići kantaju“, revije tradicijskog oblačila „Z nonine škrinje“ te tradicionalni božićni i uskrsni koncerti. Društvo je gotovo svake godine sudjelovalo na različitim plesnim i glazbenim smotrama diljem Hrvatske prezentirajući svoj kraj.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.