Navigacija

Glavni meni

26
Pon, Ruj
0 Novih vijesti

Video: Margareta Krstić - Grobnički pir kroz 120 skulptura nevestica

Najpoznatija grobnička umjetnica priredila novu knjigu...

Kultura i tradicija
Tipografija

Predstavljena knjiga "Nevestice črez vrime" / Nevestice kroz vrijeme Margarete Krstić

U Domu kulture u Dražicama, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jelenju, predstavljena je knjiga »Nevestice črez vrime/ Nevjeste kroz vrijeme«, autorice i urednice Margarete Krstić.

Naslovnica knjige
Naslovnica knjige
Naslovnica knjige
Predstavljanju knjige nazočio je veliki broj posjetitelja, a sve prisutne pozdravili su predsjednik Ogranka MH u Jelenju prof. Ivoslav Ban i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja. Prof. dr. sc. Nenad Hlača govorio je o zakonskom okviru bračnog života, a prof. Theodor de Canziani o skulpturama nevjesta. U programu su sudjelovale i članice vokalne skupine KUD-a Zvir Jelenje.
Autorica je u knjizi opisala ceremoniju vjenčanja te stari grobnički pir, odnosno običaj vjenčanja u njenom zavičaju. Opisala je vjenčanu modu 19. i 20. stoljeća. Napravila je 120 skulptura nevjesta u keramici visine oko 40 cm i svaku prikazala na fotografiji uz radnu skicu i opis haljine. Također je napravila nevjeste po muzejskim predlošcima i nevjeste modne industrije 21. stoljeća. U drugom dijelu knjige prikazala je više od pedeset fotografija s vjenčanja ljudi iz svoga sela. Najstarija fotografija je iz 1913. godine. »Najdragocjeniji je svakako opis grobničkog pira jer je u tome opisu zavičajno blago – od zagledavanja djevojke i mladića, prstenovanja ili zaruka, samog čina vjenčanja, slavlja, plesa, glazbenih instrumenata, jela koja su bila na svadbenom meniju«, napisala je, između ostaloga, Anica Šabarić, prof. i viši knjižničar.

Umjetnica Margareta Krstić četiri je godine proučavala vjenčane haljine i izradila 120 njima nadahnutih skulptura. Sada su "Nevestice črez vrime ili Nevjeste kroz vrijeme" ukoričene u knjizi fotografija i skica. Živopisne  i jedinstvene, svaka na svoj način, fotografije 120 skulptura poznate hrvatske umjetnice Margarete Krstić svoje mjesto zauvijek  su našle u knjizi. Izvorni nazivi odjevnih predmeta o kojima malo znamo mogu nam pomoći i u prepoznavanju obiteljske baštine. Vremeplov modnih izričaja autorica je prikazala i kroz prikupljene fotografije s vjenčanja od kraja 19.stoljeća do današnjih dana. I usporedila ih s modom u ostalim djelovima vijeta. Iznimna i posebna Margareta Krstić, umjetnica koja voli svoj kraj, i ovim je projektom potvrdila kako je prava čuvarica zavičajnoga blaga.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.