Navigacija

Glavni meni

26
Pon, Ruj
0 Novih vijesti

[NAJAVA] Na spomen mlikarici: Cjelodnevno međunarodno događanje uz bogat program

Na tiskovnoj konferenciji za medije predstavljen ovogodišnji program...

Kultura i tradicija
Tipografija

Sve je spremno za zabavno-edukativnu manifestaciju u čast mlikaricama. Ove subote na istoimenom trgu održat će se deveto izdanje tradicionalne manifestacije, koja njeguje kulturu i običaje našega kraja. U večernjim satima sve prisutne zabavit će popularni pjevač Mladen Grdović, uz prateći bend.

Poslušajte ugodan razgovor s legendarnim Josipom Krmpotićem, kao uvertiru u 9. izdanje manifestacije Feral ki j' pušćal sinjal:

Za ovu subotu pripremljen je bogat program u čast našim mlikaricama. U ne tako davnim vremenima te požrtvovne žene svakodnevno su prodavale mlijeko u Rijeci da bi prehranile svoju obitelj. Kako je kazano na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Rijeci, mlijeko su naše mlikarice donosile pješke u ruksaku, bez obzira na vremenske uvijete, a ukupan teret na leđima nerijetko je iznosio i više od 20 kg.

– Naši ljudi na Grobnišćini živjeli su težačkim načinom života. Nije bilo tehnologije i sve se radilo ručno. Na svoju povijest smo zato izuzetno ponosni i s radošću njegujemo tradiciju našeg kraja – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući kako je bit manifestacije njegovanje simbola našega kraja. Mlikarice su zaista ostavile dubok trag u našoj povijesti stoga smo i naš glavni trg naslovili njihovim imenom, napomenuo je Marčelja.

Ove subote na Trgu mlikarice u Dražicama očekuje nas cjelodnevni program u kojemu se nadamo da će svatko pronaći ponešto za sebe, a želja je tradiciju prenijeti i na mlađe generacije.

– Ove godine dolaze nam dva folklorna društva. Naši domaćini KUD Zvir iz Jelenja pobrinut će se za očuvanje grobničke baštine dok nam iz Trevisa odnosno Italije dolazi folklorno društvo koje također njeguje slične običaje. Naime, u Italiji su postojale žene koje su mlijeko prodavale na sličan način kao i na Grobnišćini stoga smo se međusobno povezali i ovogodišnjoj manifestaciji dali međunarodni karakter – kazala je na tiskovnoj konferenciji Karmen Šikić, voditeljica ureda TZO Jelenje.

Ovogodišnja manifestacija bit će posebna i po tome što će se moći probati delicije iz sedam zemalja. Naime, članovi studentske udruge AIESEC spremat će razne delicije za sve posjetitelje. Početak svečanog programa zakazan je u 19 sati.

– Na manifestaciji u Dražicama organiziramo događaj "Global Village", koji kao što i samo ime govori dovodi volontere iz raznih dijelova svijeta, pa će tako svi posjetitelji imati priliku upoznati dio zemalja kao npr. Brazil, Španjolsku, Ukrajinu, Italiju kroz dio njihove kulture i gastronomije, kazala je medijima Marija Špoljarić iz udruge AIESEC.

Uvertiru u zabavni dio programa dati će Mirjana Bobuš i Pape, a svakako je vrijedno spomenuti i činjenicu kako je Mladen Grdović bio uz Vatrene početkom tjedna, a ove subote nastupat će kod nas u Dražicama. Očekuje nas dobra fešta. Vidimo se u Dražicama, u čast našim mlikaricama!


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.