Navigacija

Glavni meni

26
Pon, Ruj
0 Novih vijesti

76. obljetnica Podhuma: Održana komemoracija podhumskim žrtvama

Dostojanstveno odan pijetet...

Kultura i tradicija
Tipografija

Svečanom komemoracijom i euharistijskim slavljem na spomen-groblju Soboli sredinom srpnja obilježena je 76. obljetnica stradanja Podhumskih žrtava.

U srpnju 1942. godine dogodio se strašan zločin u naselju Podhum. Zločin je bio takvih razmjera da je prema dostupnim podacima pogubljena i identificirana 91 osoba, a prema usmenoj predaji broj stradalih i nestalih zasigurno je mnogo veći.


– Prisjećamo se nevinih žrtava koji su prije točno 76 godine doživjeli strašan zločin. Gotovo stotinu osoba izgubilo je život zbog fašističkog režima. Stoga imamo trajnu obvezu doći i pokloniti se nevinim žrtvama – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući kako trebamo biti svjesni i činjenice da se 12. srpnja 1942. godine u nacionalnoj povijesti zbio jedan od najstrašnijih zločina na ovim prostorima, a velebni spomenik u Sobolima trajna je uspomena i simbol toga vremena. I ove godine dostojanstveno odamo pijetet te pokazujemo jedinstvo jer Podhumske žrtve su to zaslužile, naglasio je Marčelja.Komemorativni skup, što su ga organizirale Općine Čavle i Jelenje i ove je godine okupio broje mještane dvaju grobničkih općina, ali i goste iz svih krajeva naše županije.  Okupljene su pozdravili i primorsko- goranski župan Zlatko Komadina, načelnik općine Jelenje Robert Marčelja, Tomislav Klarić ispred Vlade RH, Marko Ratković u ime ministra hrvatskih branitelja i Neda Macan, ispred UABA-e i SABA-e PGŽ. Svoj su doprinos obilježavanju dali vokalna skupina KUD-a Zvir, Ženski zbor Korezin te Petra Mavrinac i Ivan Njegovan.
Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.