Navigacija

Glavni meni

26
Pon, Ruj
0 Novih vijesti

Likovna radionica "Petrovski krisi" privukla znatiželjnu mladež

Kultura i tradicija
Tipografija

Petrovski krisi, prva likovna radionica Udruge Margareta Cro Art iz Podkilavca održala se krajem lipnja u Domu kulture Dražice, a sudjelovalo je ukupno dvadesetak djece u dobi od 6 do 11 godina.

Roditelje i djecu u prijepodnevnom druženju za Petrovu pozdravio je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, a organizator se zahvalio sponzorima manifestacije Primorsko-goranskoj županiji i Općini Jelenje.

– Želja mi je da se manifestacija održava i u budućim godinama te pređe u tradicijsku. Uistinu se veselim jer se djeca međusobno druže i stvaraju. Mi nećemo paliti Petrovski krijes ali ćemo upotrijebiti maštu i crtati krjesove u spomen na zaboravljene običaje. Radionica je edukativnog karaktera te putem nje djeca spoznaju kako se vatra uz malo nepažnje može se pretvoriti u katastrofu – kazala je Margareta Krstić, umjetnica na svjetskom glasu iz Podkilavca.

Svim polaznicima radionice Petrovski krisi dodijeljena su priznanja, a devet nagrađenih, kao nagradu, imali su mogućnost upoznati se s glinom i procesom pečenja, u sklopu keramičke likovne radionice.

Radovi nastali na likovnoj radionici bit će izloženi u stalnom postavu Margarete Krstić u prostoru na Trgu mlikarice (ulaz Spizza) od 2. srpnja do 30. kolovoza 2018. godine. Prostor je ostakljen i može se razgledati svaki dan od ujutro do navečer, osim ponedjeljkom kad je ugostiteljski objekt zatvoren pa su i ulazna vrata zatvorena.

Podsjetimo, likovna radionica održava se kao spomen na Petrovski krisi (krjesovi) koji su se nekada, gotovo ispred svake kuće palili pred večer na Petrovu. U vatru se bacao blagoslov odnosno cvijeće i jasen koji se blagoslivljao za vrijeme mise na Tijelovo ili blagoslov koji se donio s proštenja na Svetoj Gori u Gerovu i s proštenja u Mrkoplju. Dok se vatra nije razgorjela i kada je utihnula, djeca su je preskakivala (uz prisustvo starijih). To je bila prilika za okupljanje susjeda i priče uz vatru do kasno u noć. Kasnih osamdesetih, nove generacije počele su paliti automobilske gume što je dodatno onečišćavalo okoliš. Tradicija paljenja krijesova potpuno je nestala početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.