Navigacija

Glavni meni

26
Pon, Ruj
0 Novih vijesti

EU financiranje: Jelenje će imati besplatni internet na javnim površinama

Komunalni info
Tipografija

Na općinski konto stiže novih 15 tisuća eura iz Europskih fondova. Naime, za uvođenje besplatnog interneta na javne površine dobivena su bespovratna sredstva, odnosno vaučer od Europske komisije. Novi je to uspjeh općinske vlasti jer, stvara se kontinuitet većinskog financiranja projekata iz vanjskih izvora.

Drugi poziv za podnošenje prijava za WiFi4EU održan je od 4. do 5. travnja 2019. godine. Na natječaj Europske komisije, u drugom krugu poziva, prijavljeno je više od 10.000 općina i gradova diljem Europe. Nakon procjene zahtjeva i kompletne dokumentacije Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), zadužena za provedbu programa WiFi4EU, objavila je popis dobitnika. Među njima se, naravno, našla i Općina Jelenje. Uskoro će slijediti potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, kako bi se primio vaučer u vrijednosti od 15 tisuća eura. Nakon potpisa ugovora slijedi, odabir izvođača radova, a to će biti također netko tko je sudjelovao u ovom natječaju, izbor lokacija te priprema projekta i infrastrukture na terenu.

- Nastojimo se držati u korak s najnovijim trendovima. Kao što smo i obećali u našem izbornom programu pod nazivom "Nova snaga Jelenja", u centru Dražica, za sve mještane osigurat ćemo besplatni bežični internet. Svakako ćemo probati postepeno istu ili sličnu uslugu ponuditi i u ostalim mjestima gdje postoji zainteresiranost za takav tip usluge koja je najviše namjenja mlađoj populaciji, kao i turistima te gostima koji stižu u naše krajeve – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući kako je iznimno zadovoljan da će se najavljeni projekt realizirati iz fondova Europske unije. Riječ je u iznosu od 110 tisuća kuna za postavljanje besplatnog interneta na javnim površinama što je, nakon projekta zdravstvene stanice, reciklažnog dvorišta, spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, samo još jedan u nizu projekata financiranih iz EU i pokazatelj da se ide ispravnim putem.

Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Podsjetimo, javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba.

Popis dobitnika sredstava u drugom krugu natječaja EU: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/winners-second-wifi4eu-call-announced


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.