Navigacija

Glavni meni

01
Sub, Lis
0 Novih vijesti

U Planinarski dom Hahlić uveden video-nadzor i meteo stanica

Komunalni info
Tipografija

Općina Jelenje i Planinarsko društvo Obruč početkom godine uveli su videonadzor i meteo stanicu u Planinarski dom Hahlić, koji se nalazi na 1.100 metara nadmorske visine te tako modernim tehnologijama podigli sigurnost boravka u prirodi.

Kamere snimaju objekt i prostor, a zahvaljujući električnoj energiji, koja je uvedena sredinom listopada prošle godine, omogućen je stalni nadzor kamera putem mobilne aplikacije i računala s bilo koje pozicije. Kako poručuju iz Općinske uprave time se uvelike pridonijelo sigurnosti objekta kao i nadzoru samog područja, a uskoro stiže i web kamera namijenjena prvenstveno u turističke svrhe.

- Veoma je zanimljivo vidjeti Hahlić prekriven bijelim pokrivačem koji je u jednom djelu zimskog perioda gotovo pa svakodnevica na relativnoj velikoj nadmorskoj visini. Stoga ćemo uskoro omogućiti i web kameru s planinarskog doma, kao i trga Mlikarice kako bi mještani u svakom trenutku mogli vidjeti trenutnu situaciju i planirati svoj dolazak – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući da će navedena funkcija uskoro biti ugrađena na internetsku stranicu www.jelenje.hr.

Što se planinarstva tiče time će se uvelike pridonijeti sigurnosti, kao i planiranju puta jer će mještani ali i gosti iz topline svoga doma moći kvalitetno planirati rutu, gledajući uživo trenutno stanje na Hahliću ili u Dražicama. Trenutno je ta opcija omogućena samo vlasniku i korisniku objekta.

Načelnik Marčelja zahvalio se članovima PD Obruč koji na adekvatan način brinu o planinarskom domu te neprestano uvode moderne tehnologije u suradnji s Općinom Jelenje. Tako su vrijedni planinari PD Obruč, početkom veljače, instalirali meteo stanicu na stup vjetrogeneratora koji se nalazi u blizini planinarskog doma. Aktualni meteo podaci, odnosno kompletna vremenska prognoza (padaline, brzina vjetra, temperatura) u svakom trenutku dostupni su svim mještanima, kao i putnicima namjernicima koji planiraju svoju rutu prema Hahliću, a mogu se pogledati na internetskim stranicama Općine Jelenje u rubrici / glavni meni Ostalo >> Vrijeme na Hahliću, kao i na naslovnici jelenje.hr.

Podsjetimo, Planinarski dom Hahlić nakon gotovo 100 godina, sredinom listopada, dobio je struju pomoću obnovljivih izvora energije – sunca i vjetra, a vrijedni planinari neprestano unaprjeđuju kvalitetu i ponudu na navedenom području, kako bi boravak u prirodi, za sve dionike, bio što ugodniji.

Link za kompletnu vremensku prognozu: https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IJELENJE2

Weather Underground PWS IJELENJE2


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.