Navigacija

Glavni meni

04
Sub, Velj
0 Novih vijesti

Novi list: Jelenjski vijećnici smanjili koeficjente plaća

Iz medija
Tipografija

Za prošli mjesec Robert Marčelja je dobio plaću 12.566,13 kuna neto, a njegov zamjenik 10.063,24 kuna. Prema novoj odluci, plaća načelnika bit će 9.717,34 kuna, a zamjenika 7.326,76 kuna.

S četrnaest glasova za i jednim protiv, a riječ je o glasu vijećnika Nezavisne liste Ervina Radetića, Općinsko vijeće Jelenje usvojilo je odluku o smanjenju visine koeficijenta plaće načelniku i njegovom zamjeniku za 25 posto, koju je na prijedlog vijećnika Akcije mladih Ivana Radetića, podržala koalicija PGS-SDP-ARS-HNS-HSS-Akcija mladih.

- Svjedoci smo nikad lošijeg financijskog stanja u Općini Jelenje i drastičnog smanjenja proračuna. Također, proračunom za 2017. ukinute su stavke financiranja za socijalno ugrožene mještane te uveliko umanjena izdvajanja za financiranje sporta. Slijedom toga, naš prijedloge da se korigiraju i smanje plaće načelniku i zamjeniku načelnika - kazao je u obrazloženju odluke Ivan Radetić iz Akcije mladih. Prema novoj odluci, koeficijent plaće za načelnika smanjen je s 4,50 na 3,40, a onaj za zamjenika načelnika s 3,85 na 2,70, što će, kako je istaknuto na sjednici, dovesti do uštede od oko 105 tisuća kn na godišnjoj razini.

Neugodna situacija

- Drago mi je da smo na ovoj sjednici Općinskog vijeća većinom glasova podržali prijedlog naše koalicije PGS-SDP-ARS-HNS-HSS i Akcije mladih o smanjenju plaća meni i mojemu zamjeniku zbog nimalo ugodne financijske situacije u kojoj smo zatekli Općinu Jelenje. Time smo svojim primjerom pokazali da uvelike radimo na uštedama u proračunu. Nadalje, jedna djelatnica je prije našeg dolaska na funkciju dala otkaz, a našom pravilnom i kvalitetnom preraspodjelom nije bilo potrebe za novim zapošljavanjem. Ovim potezom, odnosno smanjenjem plaće meni i zamjeniku kao i preraspodjelom posla djelatnice koja je dala otkaz, ukupno se uštedjela više od 177 tisuća kuna na godišnjoj razini. Zaista pazimo na svaku kunu proračunskog novca, jer dugove koji su ostavili Radetićevi treba vraćati, a proračun je zbog raznih izmjena zakona svake godine sve manji. Nije ugodna situacija sam sebi smanjivati plaću, ali ako želimo dobro zajednici, to se moralo napraviti - kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja (PGS).

Realne najamnine
Za prošli mjesec Marčelja je dobio plaću od 12.566,13 kuna neto, a njegov zamjenik 10.063,24 kuna. Prema novoj odluci, plaća načelnika bit će 9.717,34 kuna, Robert Marčelja je rekao kako se u međuvremenu radilo na povećanju prihodovne strane, pa su tako nakon analize i konzultacija donesene nove odluke o najmu i zakupu poslovnim prostora u vlasništvu Općine Jelenje.

- Najam našim najmodavcima sada je stavljen u realne okvire, a tim smo potezom dodatno uprihodovali 300 tisuća kuna na godišnjoj razini. Općina je novim ugovorima dodatno zaštitila svoje prihode od najma, tako da su svi ugovori solemnizirani, što u prijevodu znači da će biti i naplaćeni - istaknuo je Marčelja.

Raspravljalo se i o prijedlogu Kluba vijećnika Nezavisne liste grupe birača, kojim se traži ukidanje vijećničkih naknada, ali taj prije­dlog nije usvojen, uz obrazloženje da se do sljedeće sjednice napravi detaljnija analiza i korekcija.

Mark Kovačić i Miljenko Fičor savjetnici
Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja izvijestio je vijećnike kako je imenovao svoje savjetnike, a to su Mark Kovačić (PGS) za društvene djelatnosti i Miljenko Fičor za financije. Kovačić će svoju savjetničku funkciju obnašati volonterski, a Fičor će dobivati mjesečnu naknadu od tri tisuće kuna neto.

Sjednica od 27. lipnja zakonita
Vijeće je dobilo odgovor Ministarstva uprave o nadzoru zakonitosti rada Općinskog vijeća Jelenje na sjednici održanoj 27. lipnja ove godine, za koji je zahtjev uputila nezavisna vijećnica Vanda Radetić Tomić, zato što o odlukama na toj sjednici nisu raspravljala radna tijela. U odgovoru piše kako Ministarstvo ne nalazi razloga za daljnjim postupanjem, što znači da su odluke donesene na spomenutoj sjednici zakonite.

 


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.