Navigacija

Glavni meni

27
Uto, Ruj
0 Novih vijesti

Što se dogodi kada sustav zakaže?

Civilna zaštita
Tipografija

... u pomoć stižu Vatrogasci Jelenje!

Dana 24. siječnja 2018. godine u večernjim satima DVD Jelenje dobiva dojavu od kolega iz Čavala, koji su pozvani na teren, radi izvlačenja osobnog automobila na relaciji Gornje Jelenje - Platak. Naime, vozač osobnog vozila prvi put odlazi s obitelji na izlet u poznato skijaško odredište Platak, a navođen je modernim GPS sustavom. Prema navigaciji vozač je krenuo cestom, koja u svega nekoliko kilometara postaje neprohodna zbog snježnih zapuha. Na toj dionici telefonski signal nije dostupan.

- Na poziv Vatrogasaca iz Čavala, dana 24. siječnja, u večernjim satima dobili smo dojavu o nemogućnosti izvlačenja osobnog vozila i vatrogasnog vozila zbog dubine snijega od gotovo 70 cm, gdje su oba vozila nasjela na snježnu površinu, a time nisu više mogli izaći na prohodni dio ceste. Naše društvo je krenulo s vozilom 4x4 Iveco Dailly, put Gornjeg Jelenja s namjerom da pomogne i zbrine izletnike i stručne službe do prohodnog djela, a idući dan vratili smo se ponovo na istu lokaciju, kako bi dovršili posao i izvukli navedena vozila - kazao je Marino Reljac, zapovjednik DVD Jelenje.

Od samih putnika dobili smo informaciju kako je poziv upućen raznim službama, međutim, nitko nije adekvatno reagirao. Postavlja se pitanje što se dogodi kada sustav zakaže, a potrebitima treba pomoć?

Iako je poznato da zimska služba za općine, gradove i županiju ima koncesijski ugovor, koji obvezuje čišćenje cesta po prioritetu i kategorijama, a tim ugovorima nije obuhvaćeno čišćenje snijega izvan koncesijskog ugovora. Platak je poznato skijalište i sve više ljudi obitava na tom području, pa je mogućnost od raznih nesreća sve veća. Smatramo da bi službe trebale izaći na teren i izvan ugovorenih cesta jer su ugroze za ljudski život moguće.

Općina Jelenje je potpisala ugovor upravo s DVD Jelenje, koji je adekvatno opremljen za obavljanje čišćenja snijega u zimskim uvjetima. Zašto je to ispravno?

  1. Vatrogasci su dio zajednice, a time puno bolje razumiju i prepoznaju čovjeka u nevolji.
  2. Nisu privatna firma i ne posluju s dobiti, već sve prihodovano ulaže u adekvatnu opremu.
  3. Ljudstvo i tehnika su uvijek spremni, u najkraćem roku izaći na teren i pružiti adekvatnu pomoć, u bilo koje doba dana (0/24 - 365 dana).
  4. DVD Jelenje, kao koncesionar izlazi na sve dionice prema potrebi, a osobito ako dobijemo dojavu da je osoba u potrebi.

- U više navrata imali smo iste ili slične intervencije na tom području. Stoga su DVD Jelenje i Čavle predložili načelnici Općine Čavle, gospođi Ivani Cvitan Polić da se navedena cesta zatvori za kompletan promet fizičkom barijerom do proljeća, gdje se očekuje da snijega više biti neće. Načelnica se složila s našim prijedlogom i obećala da će navedena dionica ceste biti zatvorena u kratkom roku, također zahvalila se našem društvu na predanom radu i pomoći u spašavanju turista i izletnika - naglasio je Reljac, dodajući da upravo radi takvih intervencija Dobrovoljno vatrogasno društvo "Ivan Zoretić Španac" kreće u realizaciju Vatrogasno-spasilačkog centra Grobnik u kojem bi bilo objedinjeno vatrogastvo i sobe za privremenu pomoć, u slučaju većih nezgoda, kao što su požari objekata, poplave i baza zimske službe.

U namjeri za realizaciju projekta Vatrogasno-spasilačkog centra Grobnik, DVD Jelenje ima punu potporu Općine Jelenje i Primorsko-goranske županije, a realizacija projekta očekuje se kroz nekoliko godina.

Naša želja je ukazati, a na nikoji način ne želimo opravdati čin turista vođen GPS sustavom, međutim, kada se nezgoda desi ipak treba intervenirati bez obzira na čin.

Obavijest svim vozačima: Cesta Gornje Jelenje - Platak zavtorena je za kompletan promet.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.