Navigacija

Glavni meni

27
Uto, Ruj
0 Novih vijesti

Viđena dva vuka u potrazi za hranom na području Podkilavca

Vuk ima veliko područje kretanja pa je za pretpostaviti da danas te dvije jedinke obitavaju na području Podkilavca, a sutra ih se može očekivati na području Klane.

Civilna zaštita
Tipografija

Danas je zaprimljena dojava o pojavi dva vuka na području Podkilavca.

Kontaktirali smo Lovačko društvo Jelen-Čavle koji su kazali da razloga za paniku nema jer vuk ima veliko područje kretanja, a stručne službe će izaći na teren i provjeriti navedene navode.

- U posljednjih 15 dana imali smo pojavu dva medvjeda na području Sobola, Kikovice i mjesta Kukuljani koji su kreirali materijalnu štetu. Medvjed se priprema za zimski san i skuplja zalihu i energiju. To je prolazna divljač, kao i vuk, koji je danas, prema riječima mještana viđen u Podkilavcu i prema svemu sudeći u potrazi je za hranom – kazao je Boris Zaharija, predsjednik LD Jelen-Čavle.

Vuk je nomad i ima veliki areal kretanja, a zadnji put, dva vuka su viđena prije 20-tak dana na udaljenosti od 1 km od Automotodroma Grobnik.

- Imamo informacije da su viđeni u Podkilavcu, međutim, oni još nisu registrirani od stručnih osoba, što se očekuje tijekom sutrašnjeg dana. Kako vuk ima veliko područje kretanja za pretpostaviti je da danas te dvije jedinke obitavaju na području Podkilavca, a sutra ih se može očekivati na području Klane – naglasio je Zaharija.

S obzirom na to da se općina Jelenje nalazi na 300 metara nadmorske visine , a planine u kojima obitava divljač su visoke do 1000 metara lovci napominju da je to upravo područje kretanja divljih životinja i nije neobično da divljač češće dolazi u doticaj s ljudima.

- Sutra će naš lovočuvar obići navedeno područje i probat će službeno registrirat navedenu divljač te poduzeti prikladne mjere, a što se tiče mještana nema opasnosti te smatramo da je to prolazna faza – napominje Zaharija.

Općina Jelenje redovito nabavlja repelente, odnosno kemijske tvari, koje odbijaju životinje da prave štetu mještanima koji žive blizu šuma.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.