Navigacija

Glavni meni

01
Sub, Lis
0 Novih vijesti

Ada Maršanić dobitnica nagrade za životno djelo

Općinska uprava
Tipografija

Općina Jelenje će na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, krajem rujna, dodijeliti pisana priznanja dobitnicima nagrada za doprinos razvoju jelenjskog kraja, povodom Dana Općine Jelenje. Prema Odluci o dodjeli javnih priznanja Općine Jelenje za 2018. godinu dodijelit će se prigodne nagrade.

Ada Maršanić, iz Dražica, dobit će javno priznanje za životno djelo. Albert Sirotich, iz Dražica, zaslužio je javno priznanje za uspjehe u prethodnoj godini, a Konjički klub Vodičajna iz Lukeža dobitnik je javnog priznanja kao kolektiv za doprinos razvoju Općine Jelenje. Legendarnom Franu Juretiću dodijeljeno je priznanje i titula počasnog građanina Općine Jelenje.

Općina Jelenje nagradit će i dodijeliti prigodna priznanja za najuređeniju okućnicu Velimiru Juretiću za osvojeno prvo mjesto, Nedeljku Buneti za osvojeno drugo mjesto i Župi sv. Mihovila za osvojeno treće mjesto. Također, Antonia Sirotich, iz Dražica, dobit će javno priznanje kao najbolja učenica OŠ Jelenje-Dražice, dok je Marta Medija, iz Dražica, najbolja učenica završene srednje škole.

Čestitamo svim laureatima što su svojim doprinosom unaprijedili naš kraj.


Ada Maršanić
Ada Maršanić
Ada Maršanić

Ada Maršanić (životno djelo) rođena je 1948. godine u Lukežima. Osnovnu školu završila je u Jelenju, a u Rijeci Gimnaziju pedagoškog smjera. Na Ekonomskom fakultetu u Rijeci stekla je zvanje ekonomista. Kako stoji u obrazloženju, napisi i prilozi objavljivani su joj u grobničkim zbornicima, Grobničkom listu, Novom listu (...). Za svoju prvu knjigu Prošlost i sadašnjost Općine Jelenje u izdanju Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine dobitnica je godišnje nagrade Općine Jelenje za 1997. godinu. Kao posebna izdanja grobničkog zbornika, Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine 2010. godine izdaje joj knjigu o hrani i prehrani na Grobnišćini - Bogatstvo siromaštva. Isti izdavač 2015. godine izdaje njezinu knjigu Grobnička sakralna baština, koja pruža iscrpan i cjelovit uvid u vjersku i vjerničku tradiciju kao jednu od bitnih okosnica duhovnog identiteta Grobničana i Grobnišćine. Uz sklonost dokumentarnome i egzaktnome, knjige su joj temeljene na relevantnoj literaturi i na vlastitim terenskim istraživanjima. Značajan doprinos Ade Maršanić je i u očuvanju i promoviranju etnografske baštine Grobnišćine. Ponosi se svojom etnografskom zbirkom, a kao sudionik i autor sudjelovala je na brojnim izložbama povezanih uz nekadašnji život i običaje Grobničana. Ostavila je neizbrisiv trag svojih iskustva, istraživanja znanja za buduće generacije koje dolaze.


Albert Sirotich
Albert Sirotich
Albert Sirotich

Albert Sirotich (uspjeh u prethodnoj godini) rođen je 12. prosinca 1998. godine. Odmah po rođenju dijagnosticirana muje artrogripoza i utvrđen stopostotni invaliditet. Albert Sirotich hrvatski je paraplivački reprezentativac, višestruki seniorski i juniorski prvak Hrvatske u nekoliko paraplivačkih disciplina, a za 2018. godinu proglašenje najboljim mladim sportašem s invaliditetom Grada Rijeke i najboljim mladim sportašem s invaliditetom Primorsko-goranske županije. Ova  priznanja zaslužio je osvajanjem brončane medalje na IWAS Svjetskim igrama mladih održanim u irskom Athloneu. Unatoč stopostotnom invaliditetu Albert Sirotich je prilično samostalan mladić, student je druge godine Tehničkog fakulteta u Rijeci, smjer strojarstvo, a također je bio i učenik generacije OŠ Jelenje Dražice 2013. godine, stoji u obrazloženju.


Fran Juretić
Fran Juretić
Fran Juretić

Počasni građanin Općine Jelenje je Fran Juretić, zbog iznimnog doprinosa u unaprjeđenju i razvoju sporta te očuvanju sportske infrastrukture na području Općine Jelenje. Kako stoji u obrazloženju odluke, gospodin Fran Juretić s velikim entuzijazmom i zalaganjem redovito brine i održava nogometno igrališne Nogometnog kluba "Rječina", kao volonter kluba i veliki entuzijasta. Iznimno zahtjevan posao radi s velikom ljubavlju i znanjem, a rezultat svega toga je reprezentativan travnjak, na kojem svoja prva znanja stječu naši mladi i ljubitelji sporta. Veliku površinu, veću od 8000 tisuća kvadrata, naš Fran svakodnevno održava sam, uz pomoć strojeva i opreme. Podsjetimo, Fran Juretić rođen je 1950 godine i živi u Općini Čavle, a više od desetljeća brine se o nogometnom igralištu, kao i unaprjeđenju sportske kulture i infrastrukture. Za svoj izvrstan rad dobio je i Srebrnu plaketu Nogometnog saveza Primorsko-goranske županije. Juretić je veoma skroman čovjek i ljubitelj sporta, a u svemu što radi nastoji biti najbolji. Stoga ne čudi da je Nogometno igralište NK Rječine, za vrijeme njegovog volonterskog staža, dobio naziv "Grobnički Wembley". Bilo ljeto ili zima naš stadion u Dražicama uvijek je reprezentativan, a travnjak veoma zelen i uredan. Kako nam u kuloarima kažu sportski klubovi, na takvom nogometnom terenu zavidjeli bi i ozbiljni prvoligaši, pogotovo uzimajući budžet samog Kluba, kao i statusni rang natjecanja. Kakos u naglasili iz Nogometnog kluba Rječina: Naš Fran je ikona kluba, a svoj status stekao je isključivo izuzetnim volonterskom radom i predanosti poslu koji obavlja, na dobrobit mladeži i unaprjeđenju sporta na području općine Jelenje.


Konjički klub Vodičajna

Konjički klub Vodičajna ove godine bilježi dvadeset i petu obljetnicu rada. Član je Konjičkog saveza Hrvatske, Hrvatskog saveza za terapijska jahanje te Hrvatskog konjičkog saveza osoba s invaliditetom. Još 1997. g. djelatnost kluba proširena je na terapijska jahanje za osobe s invaliditetom i na suradnju s udrugama čiji su ciljevi vezani uz terapijska jahanje kao jedan je od oblika konjaništva namijenjen i prilagođen djeci s teškoćama u razvoju, osobama s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima, te osobama sa psihičkim i emocionalnim poteškoćama, a svrhu terapije, rehabilitacije i općenito poboljšanja kvalitete života. S obzirom na stupanj dostignuća najaktivnijih jahača udruga se uključuje i u sportska dresurna natjecanja za osobe s invaliditetom. To je još jedna od mogućnosti integracije u standardne oblike življenja i povećanja kvalitete života koja prerasta u sport prilagođen osobama s invaliditetom. Članovi tijekom mnogih godina od osnutka nastupaju i na natjecanjima iz daljinskog i dresurnog jahanja prema kalendaru Hrvatskog konjičkog saveza, ali i u inozemstvu. U klubu su počeli kasnije vrlo renomirani jahači i natjecatelji : Stella Zambelli u preponskom jahanju te Iva Lipovac u daljinskom jahanju, obje višegodišnje vrlo uspješne članice Hrvatske reprezentacije. Danas klub na natjecanjima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu zastupaju mlade jahačice, sve redom ispod 18 godina: Lea Nahtigal u daljinskom jahanju te Vita Pervan i Paula Polić u dresurnom jahanju. Mlađi članovi često su velika pomoć prilikom sudjelovanja na brojnim manifestacijama, uglavnom prisjećanja na vrijeme kako se živjelo nekad, ali i na radost djeci pri obilježavanju dolaska Svetog Nikole, Djeda Božićnjaka i Sveta tri Kralja. Kako su kazali iz Konjičkog kluba zadovoljni su što svima koji to žele, a osobito djeci i mladima te osobama s invaliditetom, mogu pružiti zadovoljstvo druženja, rada u zajedništvu, suživota sa životinjama, ali i disanja punim plućima u ljepoti kraja u kojem živimo. Nadaju se tome i u idućih dvadeset i pet godina i dalje.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.