Navigacija

Glavni meni

03
Uto, Lis
0 Novih vijesti

Donacija Općine Jelenje: Novi klima uređaj za radiologiju

Općinska uprava
Tipografija

Donacija Općini Jelenje riječkom KBC-u

Općina Jelenje donirala je Daikin inverter klima uređaj, 5 kW, vrijednosti 10 tisuća kuna Kliničkom bolničkom centru Rijeka, koji je postavljen na Kliničkom Zavodu za radiologiju, u prostorima gdje se obavlja mamografija.

- Prošlu godinu obratilo nam se ravnateljstvo KBC-a Rijeka, kao, uostalom, i drugim gradovima i općinama naše županije, da, sukladno mogućnostima pomognemo u opremanju, a s obzirom na to da neki odjeli nemaju zadovoljavajuću opremu. Sukladno tome, Općina Jelenje rado se priključila i osigurala iznos za donaciju od deset tisuća kuna. Upit za donacijom stigao je tijekom ljeta, s obzirom na to da je došlo do kvara klima uređaja na Radiologiji. Kako ne bi došlo do otkazivanja velikog broja pregleda, financirali smo ugradnju klima uređaja. Rado smo dali svoj doprinos i pomogli, a posebice i zbog činjenice da usluge KBC-a Rijeka koriste i naši mještani. Naša županija uistinu daje svoj maksimum da zdravstveni standard bude čim bolji, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.

Kako ističu u riječkom KBC-u, klima uređaj je vrlo bitan za rad mamografskog uređaja, kako se prilikom visokih ljetnih temperatura ne bi javljali problemi. Također, pridonosi i većoj udobnost pacijentica pri mamografskim pregledima. Inače, u ovoj je godini planirano oko 7.500 dijagnostičkih mamografskih pregleda te oko sedam tisuća pregleda u okviru Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

- Mamografija je najvažnija neinvazivna radiološka pretraga za otkrivanje i dijagnosticiranje karcinoma dojke. Ključna uloga mamografije jest da omogući rano liječenje karcinoma, poboljša stopu preživljenja i smanji potrebu za agresivnim metodama liječenja. Redovni mamografski pregledi dokazano smanjuju smrtnost od karcinoma dojke za 30 posto kod žena u dobi od 40 do 69 godina. Suvremeni mamografski uređaj u KBC-u Rijeka, osim dijagnostike, pruža i intervencijske postupke stereotaksijske biopsije koji se izvode u samo dva klinička bolnička centra u Republici Hrvatskoj - od kojih je jedan KBC Rijeka, a unazad tjedan dana obavlja se i biopsija pod tomosintezom, čime pratimo svjetske i europske standarde u dijagnostici i terapiji bolesti dojke, ističu u KBC-u.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.