Navigacija

Glavni meni

01
Sub, Lis
0 Novih vijesti

Općina Jelenje među najtransparentnijima u RH

Pokazatelj da Općina Jelenje ide ispravnim putem...

Općinska uprava
Tipografija

Institut za javne financije predstavio je početkom srpnja rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica.

Općina Jelenje u najnovijem istraživanju ocijenjena je najvišom ocjenom (5) te se shodno tome svrstala među najtransparentnije općine u Hrvatskoj.

– Ono što smo našim mještanima obećali to smo dobrim djelom i ostvarili. Postali smo maksimalno transparentna jedinica lokalne samouprave. Sjećamo se da smo 2016. godine bili na suprotnom kraju ljestvice – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući kako su se stručne službe, uz pomoć vanjskih suradnika, potrudile i objavile sve relevantne dokumente vezane uz poslovanje Općine Jelenje, a uskoro se očekuje i novi paket e-usluga koji će našim mještanima pomoći da što prije ostvare svoja prava.

Općina Jelenje u proteklom je periodu uložila mnogo truda kako bi od najnetransparentnije općine zadovoljila obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija. Navedenim metodama i sistematičnosti u radu pozitivan trend nastavit će se i ubuduće, poručuju iz Općinske uprave.

Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina, a u ovom se radu prikazuju rezultati najnovije analize provedene od početka studenog 2017. do kraja ožujka 2018.

Podsjetimo, proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno obznanjene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.