Navigacija

Glavni meni

09
Pet, Pro
0 Novih vijesti

Rječina kao nepresušno vrelo za umjetnike svih vrsta

Ugodno poslijepodne uz izložbu fotografija i domaću besedu...

Kultura i tradicija
Tipografija

"Grobnišćina va sliki i besedi" naziv je tradicionalne manifestacije, koja se povodom Martinja peti put zaredom održala u Domu kulture Dražice, a ovogodišnja tema izložbe fotografija bila je "Ričina".

Spoj fotografije i pisane riječi dostojno su predstavili Rječinu, kao biser Grobničkoga polja i tipičnu kršku rijeku dubokih kanjona i brojnih brzaca, mještanima i gostima. Pedesetak fotografija domaćih autora pobudili su zanimanje javnosti i pokazali da svatko voli vidjeti svoj kraj iz drukčije perspektive.

Svojim fotografskim radovima predstavili su se: Marko Matešić, Brigita Čargonja, Alen Kregar, Karmen Škaron, Dejan Ban, Margareta Krstić i Sandro Herljević koji uz fotografiju dijele i ljubav prema svome kraju.

Izloženi radovi zorno su pokazali poetičnost krajolika i dramatičnost prizora te snagu Rječine, kao prirodnog fenomena.

Organizator manifestacije je Matica Hrvatska – ogranak Jelenje, a prema svemu viđenome Rječina je bila, a nadamo se da će i ubuduće biti nepresušno vrelo za umjetnike svih vrsta.

Uz pejzažnu fotografiju na izložbi su se mogli razgledati zanimljivi portreti i interpretacije.

- Dugo vremena bavim se fotografijom, a volim raditi s modelima i preferiram portretnu fotografiju. Zaista puno snimam u našem kraju uz Ričinu pa su se moje slike odlično uklopile u ovu temu – kazao je Alen Kregar, autor fotografija koje su privukle najviše pozornosti samih mještana.

Suživot Rječine i životinja dostojno je dočarao Marko Matešić.

- Ove fotografije nastale su u sinergiji s prirodom. Zaista volim sve životinje, a ptice su najrasprostranjenije i česte, a pritom ih nije lako fotografirati što mi je predstavljalo dodatni motiv i izazov. Predstavio sam se fotografijama ptica koje su karakteristične i žive uz Rječinu, odnosno uz čiste rijeke – kazao je Marko Matešić.

Osim fotografskog djela publika je mogla uživati u recitalima poznatih grobničkih umjetnika, kao i učenika OŠ Jelenje-Dražice te tradicijskim plesovima i pjesmama našeg kraja u izvedbi mlađe folklorne skupine KUD-a Zvir, a sve prisutne prigodno je pozdravio Dino Piljić, zamjenik načelnika Općine Jelenje.

Mještani i gosti za traju uspomenu svojim kućama ponijeli su katalog za trajno sjećanje i ugodno druženje povodom Martinja u Dražicama.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.