Navigacija

Glavni meni

26
Pon, Ruj
0 Novih vijesti

Održan slavljenički koncert: Zvira teče pjesma naša

Kultura i tradicija
Tipografija

Vokalna skupina Kulturno-umjetničkog društva Zvir Jelenje, sa svojim umjetničkim voditeljem Davorom Juretićem, održala je svečani koncert pod nazivom »Zvira teče pjesma naša«, povodom svoje 15. obljetnice postojanja i 45. obljetnice osnivanja KUD-a.

Svečarski koncert započeo je starinskim grobničkim napjevom »Zrasla mi jenelva«, koji je veoma simboličan – u 45 godina djelovanja Zvir je izrastao »va velu jelvu« s mnogim granama, istaknuto je na svečanosti. Koncert, podijeljen na skladbe »z našega kraja«, »z cele Hrvatske«, »z duše« i »z celega svita«, prikazao je široki repertoar koji vokalna skupina njeguje. U programu koncerta našle su se skladbe domaćih autora Ronjgova i Zlatića – Ćaće moj, Pod Učkun, u kojem je vokalna skupina prikazala presjek uspješnica istarsko-primorskog melosa. Izvedena su i djela Papandopula, Cossetta i Sunka, s folklornim melodijama cijele Hrvatske. U posve drugačijem ozračju vokalna skupina izvela je i djela klasične glazbe (Mozart, Haydn, Kastalski, Vidaković), u kojem je publika prepoznala rafinirani ton s velikim dinamičkim rasponima.

Glazba spaja i povezuje: Ispunjen Dom kulture Dražice
Glazba spaja i povezuje: Ispunjen Dom kulture Dražice

Na koncertu su nastupili i članovi dječje folklorne skupine koji su se predstavili nizom dječjih pjesama s festivala Grobnički tići kantaju, a koje je uvježbala i pripremila voditeljica dječje folklorne skupine Martina Mičetić Davidić. U svečarskom duhu predstavila se i folklorna skupina s tradicionalnim plesom – mazurkom, u koreografiji Alenke Juretić te valcerom na Straussovu melodiju, u koreografiji Martine Mičetić Davidić. U samom je finalu koncerta vokalna skupina izvela niz skladbi, sve redom evergreena filmske glazbe. Na gitari je nastupio Ranko Perušić, a solističke dionice izvodile su članice skupine, koje nisu samo pjevale, nego su osmislile i scenski pokret koji je doprinio dinamici koncerta. U finalu su članice čak i zasvirale na velikom broju udaraljki, što je ostavilo poseban pečat na cjelokupni dojam koncerta. O zadovoljstvu publike ne treba suviše govoriti, jer je dugotrajnim pljeskom publika izmamila od vokalne skupine još jednu skladbu.
Vokalna skupina Zvir
Vokalna skupina Zvir
Svečarski koncert bio je i prigoda da se u kratkom izvješću osvrne na proteklih 45 godina Zvira, što je u svom izvješću učinila Gordana Juretić Perušić, a svoj osobni osvrt dale su i članice vokalne skupine Ingrid Maršanić i Danijela Pende te nekad aktivna, a sada potporni član KUD-a, Đurđa Baffo. Publici su se obratili i jelenski župnik vlč. Ivan Milardović i zamjenik načelnika Općine Jelenje Dino Piljić. Predsjednica KUD-a Zvir Dolores Franović uručila je zahvalnice aktivnim i potpornim članovima društva i suradnicima te institucijama i sponzorima koji podržavaju rad društva. Zahvalnice su uručene i doajenima društva – Alenki Juretić i Dorotei Štifanić Mislej te mladim umjetničkim voditeljima Martini Mičetić Davidić i Davoru Juretiću, koji vrlo uspješno vode Društvo. Ovom prigodom posebna zahvala upućena je Zvonimiru Kapšu, dugogodišnem članu Društva, koji je bio član nekadašnjeg mješovitog zbora i aktivni je član folklorne skupine, a svojim je radom i zalaganjem kroz dugi niz godina dao veliki doprinos razvoju Društva.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.