Navigacija

Glavni meni

03
Uto, Lis
0 Novih vijesti

Potpisan Sporazum o provedbi i ugradnji optike

Komunalni info
Tipografija

U iduće tri godine gotovo 1900 adresa dobiti će mogućnost priključka na optiku, odnosno zavidnu brzinu interneta prema svjetskim standardima.

Dodatnim povlačenjem iz nacionalnih financijskih sredstava planirano je u potpunosti pokriti sve stambene objekte do prosinca 2020 godine.

Prema do sada odrađenim aktivnostima na projektu e-Županija, protekli tjedan održalo se svečano potpisivanje Sporazuma o provedbi razvoja širokopojasne infrastrukture na području Grada Kastva te Općina Viškovo, Čavle, Jelenje, Kostrena i Klana. Svečano potpisivanje održalo se Gradskoj vijećnici Grada Kastva gdje su uz predstavnike grada Kastva te općina Viškovo, Klana, Jelenje, Čavle i Kostrena nazočili i članovi projektnog tima e-Županija zajedno sa predstavnicima REA-e Kvarner te predstavnici operatora  Hrvatski telekom i Rune Adria koji su temeljem provedene javne rasprave iskazali komercijalni interes za izgradnju širokopojasne infrastrukture za navedeno područje.

- Bilo je zaista puno sastanaka i posla da se stigne do ove faze projekta. Bit ćemo podrška i partneri kod ugradnje optičkog kabela na našem području jer je cilj da mještani dobiju brzinu interneta prema svjetskim standardima, odnosno 100 mb download / 100 mb upload, što svakako otvara nove mogućnosti u poduzetništvu i poslovnim idejama, kao i brži protok informacija i svakodnevno korištenje interneta, s naglaskom na mlađu populaciju. U narednom periodu očekuje nas još "papirnatog posla" i unutar tri godine ugradnja infrastrukture što me posebno veseli – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje prilikom potpisivanja Sporazuma.

Na područje Općine Jelenje planirano je ugradnja optike, odnosno svjetlovodne mreže za 1702 adresa od strane projekta RUNE i 157 adresa od strane Hrvatskog Telekoma. Svečanim činom potpisivanja Sporazuma jedinice lokalne samouprave i operateri obvezali su se provesti projekt do 2020 godine, a ukupan projekt vrijedan je gotovo 85 milijuna kuna. Sredstva za provedbu projekta osigurana su u Proračunu za 2018 godinu i planirana su za daljnje godine. Primorsko-goranska županija prva je u Hrvatskoj završila javnu raspravu i omogućila općinama i gradovima provedbu projekta.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.