Navigacija

Glavni meni

10
Sub, Pro
0 Novih vijesti

Ekskluzivno: Ishodovana građevinska dozvola za osnovnu školu u Dražicama

Javnoj nabavi planira se pristupiti na proljeće, a početak radova očekuje se pred ljeto.

Komunalni info
Tipografija

Već više od 20 godina govori se i sanja o školi u Dražicama. Nova škola u Dražicama više nije san, već će u dogledno vrijeme postati stvarnost. Primorsko-goranska županija i Općina Jelenje ishodovali su građevinsku dozvolu za potpuno novu zgradu osnovne škole u Dražicama s pripadajućom sportskom dvoranom i vanjskim igralištem.

Do sada su izdvojena značajna sredstva Primorsko-goranske županije kako bi građevinska dozvola ugledala svjetlo dana.

edita stilin pgz
Edita Stilin - edita stilin pgz
Edita Stilin - edita stilin pgz

- Primorsko-goranska županija je do ishođenja građevinske dozvole (za izradu idejnog, geodetskog i glavnog projekta) utrošila 245.000,00 kn. Izvedbeni i glavni projekt izradila je tvrtka Studio Rechner d.o.o. iz Rijeke. Pored navedenog ulaganja, u Županijskom proračunu za 2017. godinu, odnosno za ovu godinu, osigurana su sredstva u iznosu od 340.000,00 kn za uslugu izrade izvedbenog projekta i projekta opreme – kazala je Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje.

Vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade škole u Dražicama i izgradnje jednodijelne školske sportske dvorane za sada se procjenjuje na oko 25 milijuna kuna. Realizacija projekta predviđena je u razdoblju od 2018 do 2020. godine. Do sredine 2018. godine planiraju se provesti postupci nabave radova i usluga stručnog nadzora, nakon čega će započeti radovi na izgradnji.

 

nova skola projekt 1
nova skola projekt 1
nova skola projekt 1

Suradnja Županije i Općine Jelenje oko realizacije ovog projekta započela je još 2014. godine. Kontinuiranom međusobnom suradnjom Županija je do danas realizirala izradu projektne dokumentacije i potrebnih dozvola, a Općina Jelenje sredila je imovinsko pravne odnose i otkupila zemljište potrebno za formiranje parcele na kojoj se planira izgradnja. Odluka o sufinanciranju realizacije projekta donijet će se nakon izrade investicijskog elaborata, a predloženi omjeri sufinanciranja ukupnih troškova projekta su 60% Primorsko-goranska županija i 40% Općina Jelenje.

- Ukupna površina zemljišta iznosi 9.709 m2, a škola će kao građevina zauzeti 2.549 m2. Preostali dio koji čini više od 40% površine planira se ozeleniti. Radi se o velikim građevinskim radovima koji će zasigurno promijeniti vizuru samog mjesta i poboljšati kvalitetu obrazovanja i provođenje slobodnog vremena – naglasila je Stilin te dodala kako se planira u što skorije vrijeme krenuti s ostvarivanjem projekta.

nova skola projekt 2
nova skola projekt 2
nova skola projekt 2

Ono što se početkom lipnja najavljivalo, sada se i ostvaruje. Kapitalni projekt od iznimne važnosti za budućnost naše Općine kao preduvjet kvalitetnijeg razvoja uskoro se počinje ostvarivati i kreće u realizaciju.

robert marcelja izjava
robert marcelja izjava
robert marcelja izjava

- U manje od pola godine uspjeli smo ono o čemu su generacije samo sanjale, a neki koji su obećavali čuda – kada ih nisu ostvarili – pobjegli su na kruzer. Nova snaga Jelenja, kako smo se predstavili našim mještanima u predizborno vrijeme, daje snažan poticaj ukupnom razvojnom procesu naše Općine. Prvi preduvjet bilo kakvog razvoja je škola i naši najmlađi koji će u toj školi stjecati prva znanja i kasnije ih upotpunjavati i širiti kako bi kao obrazovani i visokoobrazovani stanovnici naše Općine i Lijepe naše dali svoj obol našem ukupnom razvoju. Ova prva velika, usuđujemo se reći – kapitalna investicija u našoj Općini – ostavit će neizbrisivi trag i označiti pozitivan pomak u razvoju naše sredine. Stoga smo i ponosni i svjesni odgovornosti za ovaj projekt. Nova škola u Dražicama više nije san, već polako postaje stvarnost, a kompletan projekt prema planu bit će realiziran u sljedeće dvije školske godine. Ovim putem zahvaljujem se Primorsko-goranskoj županiji koja je glavni investitor. Općina Jelenje u ovaj projekt ulazi partnerski te će svakako participirati novčanim sredstvima. Zahvalu od srca dugujem i svim mještanima koji su dali podršku i potporu Novoj snagi Jelenja, kao i djelatnicima Općine te kompletnom timu koji je ulagao napore kako bi projekt bio realiziran – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

Iako se radi o nadogradnji i uređenju postojeće škole, smatramo da se realizacijom kompletnog projekta zaista radi o potpuno novoj školi u Dražicama. Ona svojim budućim kapacitetom i uvjetima zadovoljava najmodernije pedagoške standarde, a sportska dvorana i vanjsko igralište omogućit će razvoj djece, rekreativaca te sportskih i drugih udruga na području općine Jelenje.


Realizacija gradnje iziskuje višemilijunska sredstva iz proračuna Županije i Općine.

luka zaharija izjava
Luka Zaharija - luka zaharija izjava
Luka Zaharija - luka zaharija izjava

- Vrijeme koje je pred nama iziskuje kvalitetno planiranje financijskih sredstava za godine koje slijede. Radi se o povećim iznosima te će svaki partner u gradnji na sebe preuzeti dio obveza. Kako je projekt pred realizacijom, treba ga uvrstiti u općinski i županijski proračun, a nakon toga će se rješavati zakonom propisana papirologija u vidu raspisivanja natječaja za izvođače radova i slično. Ne bojimo se novih izazova. Siguran sam da će godine pred nama biti vrlo dinamične i ako se ovako nastavi da će našim žiteljima donijeti kvalitetniji i bolji život u sredini poželjnoj za život i stvaranje – kazao je Luka Zaharija, predsjednik Općinskog vijeća Jelenje.

nova skola projekt 3
nova skola projekt 3
nova skola projekt 3

 

nova skola projekt 4
nova skola projekt 4
nova skola projekt 4

Javnoj nabavi planira se pristupiti na proljeće, a početak radova očekuje se pred ljeto. Prema najavama, planirano je da djeca od iduće školske godine, odnosno od 1. rujna 2018. godine zbog izgradnje i rekonstrukcije škole u Dražicama pohađaju dvosmjensku  nastavu u zgradi u Jelenju. Više o tome odlučit će stručne službe OŠ Jelenje-Dražice.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.