Navigacija

Glavni meni

26
Pon, Ruj
0 Novih vijesti

Donosimo detalje: Što nas sve očekuje od komunalnih radova u Jelenju u 2022 godini?

Komunalni info
Tipografija

Općina Jelenje u 2022. godini nastavlja s razvojem komunalne infrastrukture, sukladno programu Dokazana snaga Jelenja, koji je dobio povjerenje mještana. Protekla godina završila je najvećim investicijskim ciklusom u povijesti.

Istim tempom prvi čovjek jelenjske lokalne samouprave Robert Marčelja i njegov tim uz fondove Europske unije i domaća sredstva, dodijeljena preko natječaja raznih ministarstava, pomoć Primorsko-goranske županije te vlastita proračunska sredstva nastavljaju razvijati naše Jelenje ubrzanim tempom i projektima koji poboljšavaju uvjete življenja i standard mještana.


Siječanj je polako iza nas. Evo najvažnijih projekata odrađenih u Naše Jelenje u proteklih 30 dana. ??...

Objavljuje Robert MarčeljaPonedjeljak, 31. siječnja 2022.


Stoga smo porazgovarali s Marčeljom, koji nam je otkrio planove za 2022. godinu. Kako nam je kazao, još se o mnogim dobrim projektima koji nisu obuhvaćeni ovim tekstom razmišlja, a sve o čemu sada govorimo realno je, ostvarivo te doneseno u najvažnijem dokumentu za financijsko poslovanje, a to je Proračun za 2022. godinu, koji je prihvaćen na Općinskom vijeću.

Radovi u tijeku: Novo groblje u Jelenju te uređivanje polazišne točke za Planinarski dom „Hahlić“

„Novu školu i dvoranu završili smo u protekloj godini zajedničkim snagama s Primorsko-goranskom županijom. Na tragu toga započinjemo novi investicijski ciklus početkom ove godine. U ovom mandatu jedan je od prioriteta ulaganje u predškolski odgoj, odnosno proširenje zgrade Dječjeg vrtića u Podhumu. Vrijednost je projekta 2,5 milijuna kuna, a do sada je uloženo 500 tisuća kuna.

U tijeku je izgradnja novih grobnih mjesta na groblju u Jelenju, na novoj parceli. Vjerujem da ćemo prvu fazu projekta završiti tijekom idućih nekoliko mjeseci. Vrijednost je projekta milijun kuna.

U Podkilavcu, u predjelu Rastočina, u završnoj je fazi sređivanje početne točke za Planinarski dom ‘Hahlić’. U sklopu projekta izgrađen je novi most preko pritoka Zala te riješena kompletna odvodnja. Asfaltiran je i pristup mostu te su poravnati tereni uz prometnicu kako bi se omogućilo bezbrižno parkiranje prije odlaska u prirodu. Na istom mjestu postavljeni su i stupovi za struju te je spojen priključak, što će nam omogućiti daljnji razvoj destinacije. Uskoro će na istoj poziciji zasjati infotable sa svim planinarskim putovima i biciklističkim stazama. U planu je i projektiranje ciklo/trail parka Rastočine“, kazao je Marčelja.

Uskoro i realizacija projekta kanalizacije na području našeg Jelenja

Veliki projekt Aglomeracije Rijeka započeo je s radovima na terenu pa su tako otvorena prva dva gradilišta, u Rijeci i Općini Viškovo. „U siječnju se otvaraju ponude za preostalih pet lokacija. Jedna od ponuda (lot G) odnosi se i na izgradnju kanalizacije na području Općine Jelenje. Nadamo se da će natječaj biti uspješno okončan i da će tijekom 2022. godine radovi krenuti na našem području“, kazao je Marčelja, dodajući da je to najveći projekt u povijesti jelenjske lokalne samouprave, u vrijednosti od oko 125 milijuna kuna.

Prioritet je potpuna rekonstrukcija ceste Zoretići – Kukuljani

Što se cesta tiče, u planu su nastavak projekata sa Županijskom upravom za ceste PGŽ-a u vidu proširenja ceste Zoretići – Kukuljani, rekonstrukcija dijela ceste Umole – Molnari, kao i proširenje ceste i nogostupa u Podkilavcu (srednji dio naselja) te rekonstrukcija ceste Jelenje – Rupa. „Riječ je o višemilijunskim projektima koji poboljšavaju uvjete svakodnevnog prometovanja. Imamo odličnu suradnju s Primorsko-goranskom županijom i pripadajućom Županijskom upravom za ceste, stoga ćemo, kao i do sada, sve obećano našim sumještanima zajedničkim snagama i ostvariti“, napomenuo je Marčelja.

Pametna autobusna stanica i punionica električnih vozila u centru Dražica

Općina Jelenje zadnjih je pet godina stabilna jedinica lokalne samouprave s dobro osmišljenim planom rada i ciljevima. „Sukladno financijskim mogućnostima, planira se dodatno proširiti javnu rasvjetu na mjestima gdje sada nedostaje, s obzirom na upite mještana i situaciju na
terenu. Tijekom ove godine, uz pomoć EU fondova, u centar Dražica stići će i pametna autobusna čekaonica (kraj objekta Lišćevica/Spizza), a nasuprot njoj izgradit će se punionica električnih vozila, što će dodatno oplemeniti Jelenje na turističkoj karti i planiranim rutama putovanja“, napominje Marčelja.

Uskoro nova ulazna vrata u ambulantu Dražice

Dobivena su sredstva na natječaju Ministarstva hrvatskih branitelja za dodatnu prilagodbu ulaznih vrata osobama sa smanjenom pokretljivosti. Naime, dvokrilna vrata ubuduće će se otvarati automatski, uz pomoć senzora, što olakšava ulazak u zgradu ambulante i izlazak iz nje. Vrata zadovoljavaju najviše europske standarde sigurnosti.

Nova LED rasvjeta na nogometnom igralištu u Dražicama

Što se tiče sporta i rekreacije, u 2022. godini u planu je uređenje terena za košarku u Dražicama, kao i postavljanje LED rasvjete na Nogometno igralište „Rječina“. Planirana je i izgradnja novog dječjeg igrališta u Lukežima.

Postavljanje solarnih panela na javne zgrade

U vidu racionalizacije troškova u budućem periodu za ovu godinu planirano je postavljanje solarnih panela na javne zgrada (Boćarski dom „Rječina“, Dječji vrtić „Podhum“ i zgrada Vatrogasno-spasilačkog centra „Grobnik“).
„Nositelj je projekta postavljanja solarnih panela na javne zgrade Općina Jelenje, a u projektu sudjeluju Općina Čavle i Grad Bakar“, kazao je Marčelja, dodajući da će se, kada je riječ o ekologiji, velika sredstva uložiti i u daljnju sanaciju „Dubine“, kao nekadašnjeg nelegalnog deponija u našoj sredini. Projekt će biti financiran sredstvima Europske unije u vrijednosti od oko 600 tisuća kuna.

Solarna elektrana u „Dubini“

„Paralelno sa sanacijom ‘Dubine’ priprema se projekt kojim želimo na područje dijela ‘Dubine’ postaviti solarnu elektranu, čime bi naša lokalna samouprava dala svoj doprinos razvoju zelene Europe, kroz obnovljive izvore energije“, napomenuo je Marčelja.

Ove godine planira se izraditi i projektna dokumentacija za potrebe uređenja doma za starije osobe „Prsten“ i doma za starije osobe – kućanske zajednice Jelenje, a zajedničkim snagama sa Župom u planu je sufinanciranje obnove crkve sv. Mihovila u Jelenju.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.