Navigacija

Glavni meni

26
Pon, Ruj
0 Novih vijesti

Obilježen završetak radova na Spomen obilježju podhumskim žrtvama u Sobolima

Komunalni info
Tipografija

Spomenik je tijekom obnove u potpunosti očišćen, odstranjen beton iz pukotina, te kompletno pregletan i prefarban prema izvornom uzorku. Također su na cijelom spomen području zidarski obrađeni i očišćeni oštećeni betonski segmenti, kameni kubusi, vaze i nosači cvijeća.

Uređeno spomen-obilježje podhumskim žrtvama u Sobolima jučer su obišli i zapalili svijeće za sve stradale predstavnici Primorsko-goranske županije, općina Čavle i Jelenje, UABA-a Čavle i Jelenje, UHDDR-a Grobnišćine, UDVDR-a Jelenje i UHBDDR-a Jelenje, kao i predstavnika tvrtke Citadela, koja je bila izvođač radova. Impozantni kameni spomenik autora Šime Vukasa podignut je 1970. godine i izrađen je od 91 štita u spomen na 91 strijeljanog mještanina Podhuma 1942. godine.Spomenik je u potpunosti očišćen, odstranjen je beton iz pukotina te je kompletno uređen prema izvornom izgledu. Također su, na cijelom spomen-području, zidarski obrađeni i očišćeni oštećeni betonski segmenti, kameni kubusi, vaze i nosači cvijeća. S obzirom na to da je spomen-groblje žrtvama NOB-a upisano u Registar nepokretnih kulturnih dobara Hrvatske, radovi su izvođeni pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Rijeci. Vrijednost do sada izvedenih radova je 470 tisuća kuna, koje je u iznosu od 50 posto sufinancirala Primorsko-goranska županija, ostatak iznosa sufinancirale su općine Čavle i Jelenje s iznosom od po 25 posto svaka, a s 30 tisuća kuna obnovu je pomogla i Župa sv. Mihovila arkanđela Jelenje. Obnovljeno spomen- obilježje blagoslovio je vlč. Miroslav Pergl.

Čišćenje i zaštita

– Radovi na glavnom spomeniku obuhvaćali su čišćenje spomenika, odstranjivanje betona s pukotina kako bi se očistila i zaštitila armatura te obradu samih pukotina i kompletno gletanje i farbanje spomenika u tonu prema izvornom uzorku analiziranom sa spomenika. Na ostalim dijelovima spomen-obilježja obavljena je zidarska obrada oštećenih betonskih segmenata, očišćeni su kameni kubusi, vaze i nosači cvijeća te su zamijenjeni oštećeni i izrađeni nedostajući kameni elementi, kazao je Marinko Kučan iz Citadele.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je da je u malo kojoj, a možda niti u jednoj županiji u Hrvatskoj uloženo pola milijuna kuna u antifašistički spomenik.

– Mi se ne sramimo antifašizma, ne sramimo se naših antifašističkih boraca, žrtava rata. Drago mi je vidjeti danas ovdje na jednom mjestu predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i predstavnike antifašističkih udruga, jer su se borili za zajednički cilj, samo u različitim vremenima. U ovom projektu istaknuta je i suradnja crkvenih i svjetovnih vlasti i po tome je naša županija također posebna, kazao je župan Komadina.

Zajedničkim snagama s Primorsko-goranska županija, Općina Čavle i Župa sv. Mihovila - Jelenje obnovili smo spomenik i...

Objavljuje Robert MarčeljaSrijeda, 13. listopada 2021.

Suradnja dviju općina

Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić izrazila je zadovoljstvo učinjenim te kazala da je riječ o hvalevrijednom projektu u kojem je veliku pomoć pružila Primorsko-goranska županija. Zahvalila je i izvođaču radova, posebice stoga što su radovi izvođeni na visini.

– Konačno ćemo ovom spomen-mjestu dati počast kakvu zaslužuju žrtve. Radovi su u većem dijelu završeni, a dio je zbog vremena odgođen za proljeće i financirat će ih Općina Čavle. Dakle, preostaje nam još kompletna zamjena reflektora, kao i hortikulturalni radovi, uređenje prostora oko samog spomenika, kao i pojačanje slova na pločama. Također, uredit ćemo i ploču u Podhumu, na mjestu stradanja mještana, kazala je Cvitan Polić. Dodala je da su u tijeku razgovori oko toga da se ovo spomen-groblje otvori za mještane jedanput mjesečno, a ne samo na dan komemoracije u srpnju, kako je bilo do sada.

Nazočnima se obratio i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, koji je kazao da je ovaj projekt pozitivan primjer suradnje dviju jedinica lokalne samouprave i Županije. Ovo spomen-obilježje jako je važno jer čuva i njeguje spomen na žrtvu naših sumještana, ali je i podsjetnik na strašnu tragediju, o kojoj je važno pričati našim mladima kako ne bi pala u zaborav.

– Naše Podhumske obitelji i grobnički kraj zaslužili su dostojanstveno spomen-obilježje kao podsjetnik na veliko stradanje žitelja Podhuma. Sami radovi trajali su nekoliko mjeseci, a Općina Jelenje izdvojila je iz svojega proračuna 125 tisuća kuna. To smo ujedno i obećali našim sumještanima u programu Dokazana snaga Jelenja prema kojemu radimo. Ovo spomen područje za naše mještane puno je više od samih zidova i spomenika kojih smo temeljno obnovili. Podsjetnik je to na najveći zločin koji se dogodio na području Grobnišćine. I svake godine iznova članovi obitelji stradalih iznova proživljavaju tragediju svojih predaka. 12. srpnja dostojno obilježavamo sjećanje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Iduće godine obilježavamo 80 godina Podhumskim žrtava, neka im je vječna hvala i slava.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.