Navigacija

Glavni meni

01
Sub, Lis
0 Novih vijesti

Kreće sanacija spomenika podhumskim žrtvama

Komunalni info
Tipografija

Počinje realizacija projekta sanacije spomenika podhumskim žrtvama u Sobolima, najavljeno je u Čavlima, prilikom potpisivanja ugovora između predstavnika Primorsko-goranske županije, općina Čavle i Jelenje, izvođača radova iz Citadela d.o.o. Hreljin te stručnog nadzora iz DE-KOM d.o.o. Delnice.

Vrijednost radova je 504.375 kuna, koje s 50 posto iznosa financira Primorsko-goranska županija, a s po 25 posto općine Čavle i Jelenje.Spomenik je u lošem stanju i zahvaljujući podršci Županije i Općine Jelenje konačno kreće njegova sanacija, u sklopu koje rekonstrukcija glavnog obeliska i okolnih zidova i ploča, kao i grobova na tlu. Radovi na sanaciji spomenika uključuju odstranjivanje betona s pukotina, čišćenje armature, gletanje cijele površine, zamjenu oštećenih kamenih elemenata, izradu i postavu nedostajućih kamenih elemenata na polju kosturnice. Radovi kreću odmah nakon potpisivanja ugovora, pa će ovogodišnji spomen dan spomenik dočekati u skelama. Rok izvođenja radova je 90 dana, pa ćemo krajem ljeta imati novi spomenik, koji će u novom, ljepšem izdanju dočekati 80. godišnjicu stradavanja podhumskih žrtava sljedeće godine, kazala je Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle.


Danas potpisali ugovor, a uskoro započinju radovi na sanaciji Spomenika podhumskim žrtvama u Sobolima. ?? Prepoznatljiv...

Objavljuje Robert MarčeljaČetvrtak, 1. srpnja 2021.


Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja istaknuo je kako je riječ o memorijalnom groblju, spomen-području Soboli na kojem je 1970. godine postavljen impresivan spomenik s 91 štitom, kao spoemn na 91 strijeljanog mještanina Podhuma u srpnju 1942. godine.

– Danas velebni rad akademskog kipara Šime Vukasa predstavlja memorijalno groblje i prepoznatljivi je antifašistički spomenik gdje se jednom godišnje odaje počast podhumskim žrtvama.

Taj je spomenik simbol jednog strašnog zločina, na koji su mještani naše općine posebno osjetljivi, jer je u njemu stradalo naselje Podhum, odnosno 91 njegov mještanin. Prema tome se spomeniku ponašamo s dozom obzirnosti, posebno emotivno, s ciljem da se takvo zlo više nikada ne ponovi, kazao je načelnik Marčelja.

Primorsko-goranska županija jedna je od rijetkih koja brine o žrtvama fašizma u Domovinskom ratu i Drugom svjetskom ratu.

– Brinemo se o žrtvi hrvatskog naroda za slobodu koja je data u Drugom svjetskom ratu, a naši su branitelji očuvali naše granice i u Domovinskom ratu. Nažalost, velika stradanja osim u Podhumu zabilježena su u logoru Kampor na Rabu, kao i u Lipi.

Županija kontinuirano obnavlja antifašističke spomenike, a za ovaj sam spomenik stalno tražio da krene u obnovu, sramota je da se danas na grobu ne vidi ime pokojnika. Ovo je primjer dobre suradnje dviju grobničkih općina, kazao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.