Navigacija

Glavni meni

19
Pet, Tra
0 Novih vijesti

Nova turistička atrakcija u Jelenju – rimski zid Claustra

Komunalni info
Tipografija

Postavljene interpretacijske table i smjerokazi od Jelenja do Jelenskog vrha

Početkom ožujka, na jelenjskom području, postavljena je turistička prometna signalizacija za arheološki lokalitet Claustra Alpium Iuliarium koji se nalazi na Jelenskom vrhu. Radi se o ostacima Rimskog Carstva. Naime, kameni zidovi nekad visoki do 7 metara bili su itekako vidljivi i zastrašujući te su zatvarali sve puteve s Grobničkog polja koji su vodili prema Italiji. U sklopu EU projekta Claustra + putevi prema zidu su detaljno očišćeni, a odnedavno je sve markirano za posjetitelje i pridodano bogatoj turističkoj ponudi Općine Jelenje. Naime, na samom lokalitetu postavljena je jedna interpretacijska tabla dimenzije 100 x 140 cm te dvije interpretacijske table dimenzije 40 x 30 cm koje daju osnovne informacije o atrakciji na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku, kao i biljnom i životinjskom svijetu koji obitava na tom području.

rimski zid jelenje 06

Također, postavljena su i tri pješačka smjerokaza od Jelenja do Jelenskog vrha, kako bi mještani i gosti na što lakši način pronašli “skriveno blago”. Podsjetimo, projekt CLAUSTRA+ obrađuje ostatke kasnoantičkog rimskog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum te razvija turistički proizvod Claustra koji predstavlja značajan doprinos turističkom razvoju programskog područja prvenstveno kroz razvoj kulturnog, zelenog, doživljajnog pa čak i sportskog turizma.

rimski zid jelenje 04

Zid Jelenje proteže se od rijeke Rječine kod sela Lukeži preko središnjeg dijela sela Jelenje. Nakon toga prolazi kroz ledinu Burinje iznad Jelenja i nastavlja prema sjeveroistoku preko brda na Grobničkom polju do Kube, gdje nestaje. Nakon 450 metara opet ga možemo pratiti na Kaliću, nakon toga se lagano uspinje usporedno s obroncima Borovice, gdje završava iznad provalije. Dio na obroncima Borovice zatvara lagani uspon koji preko kraške visoravni nastavlja prema sjeverozapadu do susjedne linije zidova Studena.

rimski zid jelenje 09

Primorsko-goranska županija i Općina Jelenje zajedničkim snagama oživjeli su vrijednu atrakciju koja je dokaz da je prije više od 2 tisuće godina postojala civilizacija na jelenjskom području. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020). Svakako preporučujemo da se laganim korakom zaputite prema Jelenskom vrhu, a na putu vam može pomoći i mobilna aplikacija samog projekta.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.