Navigacija

Glavni meni

01
Sub, Lis
0 Novih vijesti

Do sredine iduće godine LED rasvjeta u svim jelenjskim mjestima

Gotovo 1000 novih rasvjetnih tijela poboljšat će komunalnu infrastrukturu

Komunalni info
Tipografija

Općina Jelenje kreće u projekt kompletne modernizacije javne rasvjete na svojem području.

Na prijedlog općinskog načelnika Roberta Marčelje, većinom glasova, usvojen je prijedlog kreditnog zaduženja u iznosu od 2 milijuna i 700 tisuća kuna. Općinski vijećnici tako su dali zeleno svjetlo projektu koji će značajno poboljšati komunalnu infrastrukturu samog mjesta. Naime, sve lampe na području općine Jelenje zamijenit će se novom LED tehnologijom i tako će jelenjske ulice, sredinom iduće godine, biti bolje osvijetljene. Radi se o modernizaciji postojećeg sustava koji, prema projektu, sadrži 962 svjetiljki, a godišnje će se uštedjeti gotovo 450 tisuća kuna na električnoj energiji i pripadajućem održavanju. Predviđeni povrat uloženog je nešto dulji od pet godina, a od same uštede financirat će se kredit s kamatnom stopom od svega 0,1%.

Sva naselja imat će isti komunalni standard...
Sva naselja imat će isti komunalni standard...
Sva naselja imat će isti komunalni standard...

- Nakon osvjetljenja centra Dražica novom LED tehnologijom (25 LED lampi), u ovom mandatnom razdoblju, nastavljamo s daljnjim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu. Samo ove godine postavili smo još dodatnih pedesetak novih rasvjetnih tijela na mjestima gdje je javna rasvjeta kronično nedostajala, a od iduće godine sva ćemo rasvjetna tijela zamijeniti energetski učinkovitom LED rasvjetom, što će u prijevodu značiti da će jelenjske ulice biti značajno bolje osvijetljene. To smo ujedno obećali našim sumještanima kada smo predstavljali program pod nazivom nova snaga Jelenja. Sva će naša mjesta imati jednak komunalni standard – napomenuo je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući kako je ova odluka znači i početak značajnog projekta.

Općina Jelenje zadužit će se kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj — izravno kreditiranje putem programa kreditiranja ESIF kredit za javnu rasvjetu, po povoljnim uvjetima, na rok od 10 godina, a upravo je Općinsko vijeće ovlastilo načelnika da zaključi s kreditorom Ugovor o kreditu nakon dobivene suglasnosti Vlade Republike Hrvatske. Koristi za jedinicu lokalne samouprave su prije svega energetski učinkovita javna rasvjeta, smanjeni troškovi održavanja, znatno smanjenje potrošnje električne energije i indirektne emisije C02. Uz to poboljšava se prometna sigurnost i ugodnost boravka na javnim prostorima, poručili su iz Općinske uprave.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.