Navigacija

Glavni meni

01
Sub, Lis
0 Novih vijesti

[NAJAVA] Ove subote: Zelena čistka, uz sanaciju Dubine, najveći eko-projekt na jelenjskom području

13.04.2019. - Zelena čistka, jedan dan za čisti okoliš...

Komunalni info
Tipografija

Danas se u Rijeci održala tiskovna konferencija na kojoj je najavljena subotnja eko-akcija, kao i prezentiran projekt sanacije Dubine, odnosno što je sve realizirano do sada po pitanju gospodarenja otpadom na jelenjskom području.

Općina Jelenje pridružila se ovogodišnjoj proljetnoj eko-akciji pod nazivom Zelena čistka. Ove subote, 13. travnja će se tako čistiti u svih 17 jelenjskih naselja.

– Cilj ovogodišnje akcije je uključiti što veći broj volontera, kao i udruga u organizirano čišćenje, očistiti što više lokacija, osvijestiti mještane o zdravim navikama, pravilnom odvajanju reciklabilnog otpada, važnosti čistog okoliša i aktivnog pristupa rješavanju problema – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje novinarima najavljujući sam eko-projekt.

Ove godine jaku podršku u organiziranju manifestacije daje općinska komunalna tvrtka KD Jelen, Turističke zajednica Općine Jelenje, kao i drugi pravni subjekti: Ekoplus d.o.o., KD Čistoća d.o.o., Sekundar usluge d.o.o. i Kaltenberg Adria d.o.o.

Volonterska eko-akcija održat će se u subotu, 13. travnja 2019. godine, na kritičnim točkama naše lokalne zajednice, što se krupnog otpada tiče. Okupljanje sudionika je od 8:30 sati ispred Doma kulture Dražice, a sama akcija kreće u 9:00 sati, podjelom rukavica i vreća. Sama akcija trajat će do 13 sati, kada je predviđen ručak za sve sudionike. Ručak će već tradicionalno pripremati članovi jelenske udruge umirovljenika.

– Što se tiče vremenske prognoze ona je taman za ovakvu vrstu akcija tako da mi u Općini Jelenje očekujemo odaziv između 200 i 300 sudionika volontera. Za napomenuti je da je prošle godine u Zelenoj čistki prikupljeno 50 kubika glomaznog otpada, a isto, ako ne i više, očekujemo i ove godine – naglasio je Dino Piljić, zamjenik načelnika Općine Jelenje.

Nekad gomile smeća, a danas očišćeni platoi za razne namjene
Nekad gomile smeća, a danas očišćeni platoi za razne namjene
Izuzetno veseli sve učinjeno na području očuvanja okoliša i gospodarenja otpadom na našem području. U zadnje dvije godine napravljene su velike promjene na bolje što se tiče sanacije divljih odlagališta. Kako je izvjestio jelenjski komunalni redar Sandi Manestar, početkom ove godine započeo je značajni iskorak, u vidu sanacije divljeg odlagališta otpada Dubina, odnosno šljunčare u kojima se godinama bacao i taložio otpad iz Rijeke i okolice, a radi se o području u trećoj vodozaštitnoj zoni.

– Najprije smo uveli video-nadzor te pokrili prostor kamerama koje snimaju u 4K rezoluciji, a nadzor kompletnog područja moguć je stručnim službama putem mobitela, tableta ili računala, što svakako olakšava svakodnevicu. Drastično je smanjen broj dovoza novog krupnog otpada i raznog smeća – naglasio je Manestar, dodajući kako su nakon toga započeli radovi na sanaciji, a pritom je očišćeno više od 10.000 kvadrata i na tom su mjestu su sada čisti i ravni platoi. Prostor je zaista poprimio novu dimenziju. Čišćenje se naravno, kontinuirano nastavlja, napomenuo je Manestar.

Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja napomenuo je da je broj prijestupnika sada manji.

– Radi se o velikom području, a značajan dio je sada doveden u prikladno stanje. Veliki platoi, koji su sada prazni, tijekom vremena još će se urediti, a kasnije se sukladno mogućnostima mogu koristiti za razne namjene. Bit će to priključak našoj zoni Astra koja je od prošle godine stavljena u 100% funkciju – kazao je Marčelja.

Podsjetimo, zadnji put dio divljeg deponija Dubina saniran je prije više od 15 godina. Ovako očišćeni prostor ,kroz budući period, pronaći će novu svrhu i namjenu što raduje žitelje koji žive i obitavaju jelenjskim područjem jer, planovi su se, nakon dugo godina i razmišljanja, konačno prenijeli u dijelo. Radilo se, naravno, o "crnom djelu" Općine Jelenje.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.