Navigacija

Glavni meni

01
Sub, Lis
0 Novih vijesti

Novi sustav kontrole: Ugrađen video nadzor za područje Dubine

Desetak kazni već je poslano na adrese počinitelja...

Komunalni info
Tipografija

Pred desetak dana u funkciju je pušten nadzorni sustav za područje Dubine. Navedeni prostor, inače poznat kao mjesto u kojemu se godinama ilegalno taloži krupni otpad, od strane privatnih i pravnih osoba, sada je dobio adekvatnu zaštitu odnosno nadzor, a prema javljanjima iz Općine Jelenje, desetak kazni već je poslano na adrese počinitelja.

Nove kamere visoke rezolucije danju i noću snimaju Dubinu
Nove kamere visoke rezolucije danju i noću snimaju Dubinu
Nove kamere visoke rezolucije danju i noću snimaju Dubinu

Nova vlast u Općini Jelenje značajna sredstva uložila je u sanaciju i čišćenje Dubine, kao jednog od gorućeg problema po pitanje ekologije u jelenjskom kraju ali i Primorsko-goranskoj županiji. U nešto više od godinu dana uloženo je gotovo 300 tisuća kuna na sanaciju i izgradnju platoa na kojima će se posaditi prigodno bilje. Novi video nadzor zaokružuje kompletnu priču i omogućava da očišćeni prostor zaista ostane uredan, odnosno da na njemu nema krupnog otpada. Nakon više od deset godina projekti vezani uz sanaciju i nadzor su s riječi prešli na djela.

Dino Piljić i Robert Marčelja na terenu
Dino Piljić i Robert Marčelja na terenu
Dino Piljić i Robert Marčelja na terenu

– Glave prometnice na području Dubine sada su pokrivene kamerama. Također, poštivajući zakonsku proceduru postavljene su i prigodne tabele, koje označavaju da je prostor pod videonadzorom. Nova tehnologija zaista gura vjetar u leđa našem komunalnom odjelu. Potrudili smo se postaviti kamere u 4K rezoluciji koje snimaju danju i noću, pa se počinitelj zaista bistro i kvalitetno vidi u svako dobra dana – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući kako su prema pokazateljima, koje je i potvrdio video nadzor, najčešći su počinitelji upravo pravni subjekti, odnosno tvrtke, koje od krajnjeg korisnika izvrše i naplate uslugu zbrinjavanja otpada ali kasnije isti ilegalno deponiraju u Dubinu, koja spada u vodozaštitno područje.

Nove table upozoravaju prolaznike da je područje pod video nadzorom
Nove table upozoravaju prolaznike da je područje pod video nadzorom

Iako je Republika Hrvatska vlasnik navedenog zemljišta na području općine Jelenje, nakon više od 10 godina započela je sanacija prostora kako mještani ne bi morali strahovati od ekoloških ekscesa i zaista ružne slike koja vlada kada se obilazi navedeno područje. Svake godine iz proračuna Općine Jelenje planira se izdvojiti dovoljna količina novaca, kako bi do kraja ovog mandata prostor Dubine bio adekvatno očišćen. Navedena ulaganja upravo se štite putem video nadzora, a planira se uvesti i ophodnja područja.

Proveli smo jedan dan na terenu s komunalnim redarom te uvidjeli dinamiku ilegalnog odvoza krupnog otpada na jelenjsko područje.

Sandi Manestar: Svakodnevno se pregledavaju snimke i fotografije s terena...
Sandi Manestar: Svakodnevno se pregledavaju snimke i fotografije s terena...

– Svakodnevno, na desetak vozila, različitih kategorija i veličina, dovozi krupni otpad u Dubinu. Putem novog videosustava koji uživo bilježi i reproducira događanja u Dubini, zaprimamo video zapis i fotografije te pokrećemo postupak protiv počinitelja, sukladno zakonu. Mnogo puta kada pozovemo osobe na razgovor u prvi tren kažu da nisu ilegalno dovezli otpad na navedeno područje, ali kad im pokažem slike ili video zapis priča tek onda doživljava obrat u pozitivnom smislu, prepričava svoja iskustva Sandi Manestar, komunalni redar u Općini Jelenje, dodajući kako je na desetak kazni već poslano počiniteljima, kako i to da se fascikl i tvrdi disk svakodnevno puni fotografijama i video zapisima.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.