Navigacija

Glavni meni

10
Sub, Pro
0 Novih vijesti

Video: Jelenski pustići završili na lomači

Maškarani dani u Općini Jelenje završili su paljenjem pustića. Tradicija je to koja traje već dugi niz godina, a pustić se pali u tri naselja: Podkilavac, Jelenje i Zoretići.

Ovogodišnja optužnica čitala se u Podkilavcu i Jelenu, a vezana je uz lokalne probleme, dok je u Zoretićima pustić spaljen bez presude i po hitnom postupku.

Potkilavške maškare maskiraju se po starinsku, svaka maškara različito. Obnovio se i običaj paljenja pusta, s promjenom dana sa srijede na utorak, zbog poštivanja crkvenih pravila. Nakon paljenja pustića u Podkilavcu usljedila je zabava uz tradicionalne specijalitete našega kraja, a tom prigodom u goste su im stigli maškare iz Zoretića.

Ni pustu u Jelenju nije bilo lako, pustić koji je na Antonju obješen na stup, bio je skinut na Pepelnicu zbog izvršenja presude. Jelenske maškare i svi okupljeni nakon čitanja optužnice odlučili su da je pustić Mate "Šerif moreplovac" kriv po svim točkama, te su ga spalili na lomači.

Tradicija maškarane kumpanije Zoretići proteže se već preko sto godina. Uoči paljenja pusta od pusne subote do utorka obilaze se kuće i svojom zabavom uveseljavaju mještane. Kako ističe njihov meštar, po kućama se još uvijek „tanca pod feštu“.

Kad se dođe u kuću feštar naglasi ples samo za domaćina, a onda po običaju svaki domaćin počasti maškare. Po staromu običaju pusta u Zoretićima nikad se ne vješa. Tako je bilo i ove godine. Na Pepelnicu napravio se pustić kojega je kumpanija iz Zoretića nosila po mjestu, a u večernjim satima po hitno postupku je spaljen. Dobra zabava trajala je do ranih jutarnjih sati.

Kratke ali slatke bile su ovogodišnje maškare na području općine Jelenje, a svakako preporučujemo da djelić atmosfere pogledajte u video reportaži.

Ovim putem Općina Jelenje zahvaljuje se udrugama i pojedincima koji vjerno i predano čuvaju bogatu tradiciju maškaranih običaja.

FOTOGALERIJA:

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.