Navigacija

Glavni meni

10
Sub, Pro
0 Novih vijesti

Video: Grobnički dondolaši rastjerali zimu u Općini Jelenje

Započele su maškare na području općine Jelenje. Prvi vikend nakon blagdana Sveta tri kralja, Grobnički dondolaši i ove su godine tradicionalnom zvonjavom, po prekrasnom vremenu, oživjeli Trg mlikarice u Dražicama i otvorili mesopust.

Tradicionalna ruta "dondolanja" kreće iz Podkilavca, a veliki i mali Dondolaši obilaze još Dražice, Jurčevo, Kalinu, Podhum, pa sve preko Sobola, Zastenica i Grada Grobnika spuštaju se u Lukeže, a pohod završavaju u Jelenju, u večernjim satima.

Najveće kolo Dodnodlaši su kreirali u prijepodnevnim satima na Trgu mlikarice u Dražicama, gdje su ih uz mještane dočekali i predstavnici Općine Jelenje, a na svakoj "štaciji" tradicionalno svi prisutni počaste se domaćim specijalitetima  i vinom.


Poznato je da se u vrijeme mesopusta Dondolaši otpuštaju svoje frustracije i probleme te se uz društvo i veselje lakše riješe svih svakodnevnih briga, a da se "dondolat" uči od malih nogu pokazali su djeca dondolaša, koja su uz puno volje nastavili tradiciju i moto starijih: Ne hjustaj va tujinu, uživaj svoj koren, ime i starinu.

Video: https://youtu.be/uFYvfM2YEbM
Foto: https://arhiva.jelenje.hr/fotogalerija/912-foto-otvoren-mesopust-grobnicki-dondolasi-na-trgu-mlikarice

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.