Navigacija

Glavni meni

10
Sub, Pro
0 Novih vijesti

Video: U Domu kulture Dražice predstavljena knjiga Cukar i kafe

U sklopu manifestacije Advent u Jelenju, početkom prosinca održano je predstavljanje knjige "Cukar i kafe: zaboravljene igri", autora Josipa Luzera.

Domaća publika i gosti, zahvaljujući mališanima iz Krasice i  Jelenja, mogli su "iz prve ruke" saznati kako su se djeca nekad igrala i zabavljala u slobodno vrijeme.

– Knjiga govori o vremenu kojeg se mlađe generacije više ne sjećaju. Govori o igrama koje su bile dio života. Bilo je to neko drugo vrijeme jer danas su djeca sve više na mobitelima i kompjuterima, a manje u prirodi. Sve te igre koje su se nekad igrale danas su to dosta zanemarene – kazao je Franjo Butorac, nakladnik na predstavljanju u Domu kulture Dražice.

Igra je sastavni dio života i svakako razvija spretnost, motoriku i druželjubivost. Naglasio je Josip Luzer, autor knjige Cukar i kafe prilikom prezentacije.

– U knjizi se nalazi 58 igara koje su se prakticirale početkom 50-ih i 60-ih godina. Napisana je na bakarskoj čakavici što je dobar prilog etnologiji, jer su i neki običaji uvršteni u samu knjigu, a pomaže i očuvanju dijalekta. Smatram da bi pojedine igre u određenom vremenu bile zaboravljene, da ih nisam zapisao – kazao je Luzer.

Igre je maštovito ilustrirao Ivan Mišković, a dobroj posjećenosti publike svakako je dala prezentacija igara od strane mališana KUD Primorka - Krasica te KUD Zvir - Jelenje.

Video reportaža: https://www.youtube.com/watch?v=8mSX1tZ1S1A
Fotogalerija: https://arhiva.jelenje.hr/fotogalerija/858-cukar-i-kafe-u-drazicama-zaboravljene-igre

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.