Navigacija

Glavni meni

10
Sub, Pro
0 Novih vijesti

Video: Obilježeno 40 godina rada folklorne skupine KUD-a Zvir

U povodu 40. obljetnice osnutka folklorne skupine organiziran je cjelovečernji koncert KUD-a Zvir u prepunom Domu kulture Dražice.

Od njegovog osnutka, 1973. godine sve do danas društvo djeluje neprekidno. Mnogi članovi i voditelji prisutni su u društvu od njegova osnutka sve do danas. Na takvoj bogatoj tradiciji i iskustvu godinama se grade kvalitetni programi, ali i obrazuju i odgajaju mnoge generacije djece i mladih. Kroz 40 godina djelovanja do danas u folklornu skupinu bilo je uključeno 900 članova, održano 7127 proba i 1209 i nastupa na pozornicama Hrvatske i svijeta, postavljeno je 60 koreografija, a nastupalo se uz tradicijska glazbala, sapele, harmoniku i triestinku i berde.

- Sačuvale su se mnoge grobničke tradicije i običaji, koji su preneseni na sljedeće generacije. Nadam se da će temelje koje je postavila koreografkinja Alenka Juretić svojim radom ostati čvrsti jer kao što je poznato, narod koji ne drži do svoji tradicija ne postoji. Ono što mi radimo, kao kulturno-umjetničko društvo, važno je za naš kraj, kao i za cijelu Hrvatsku - kazala je Gordana Juretić-Perušić, voditeljica programa i aktivna članica KUD-a Zvir.

Koreografkinja i voditeljica folklorne skupine KUD-a Zvir Alenka Juretić primila je priznanje Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja za 40 godina uspješnog voditeljskog rada, a čestitkama se pridružio i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.

- 40 godina rada je iza našega folklora, a veliki trud i zalaganje dali svi članovi, kako bi se sačuvao dio naše povijesti i prenio na buduće generacije. 40 godina je zaista puno u djelovanju jednoga društva i svih entuzijasta koji su uložili svoje vrijeme i trud, kao i istraživanje svega onoga što su naši ljudi radili, kako su se oblačili, kao i pjesme koje su pjevali. 40 godina u životu jednog čovjeka je taman vrijeme stvaranja s određenim iskustvom i znanjem te potrebitom energijom za stvaranje novih vrijednosti. Stoga mislim da su na pravom putu i svakako ćete imati potporu Općine Jelenje, sukladno našim financijskim mogućnostima. Izuzetnom mi je drago da osim što KUD Zvir čuva kulturu i baštinu našeg kraja istim žarom njeguje i hrvatski folklor. Svakako im želim puno sreće u daljnjem radu - kazao je svoje dojmove Marčelja, nakon okončanja svečarskog programa.

Cjelovečernji program trajao je ukupno tri sata i pobudio je zanimanje mještana i gostiju. Ispunjen Dom kulture Dražice dostojno je proslavio 40 godina rada folklorne skupine KUD-a Zvir.

Video reportaža: https://youtu.be/p19kQBX7RSM
Fotogalerija: https://arhiva.jelenje.hr/fotogalerija/843-foto-40-godina-folklorne-skupine-zvir

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.