Navigacija

Glavni meni

10
Sub, Pro
0 Novih vijesti

Jelenje pred Uskrs dobilo jumbo pisanicu

Motivi kojima je pisanica ručno ukrašena sadrže stilizirane elemente krajolika, odnosno prelijepih Grobničkih Alpi, kao i izvora Rječine, te drugih karakterističnih motiva jelenjskog kraja.

Velika i šarena uskrsna pisanica, ususret najvećem kršćanskom blagdanu, postavljena je na jelenjski glavni trg – Trg mlikarice u Dražicama.

Veoma karakteristični motivi Grobnišćine krase dva metra veliku skulpturu koju su oslikali akademski slikari Neven Jovanović i Goran Kosić, a za cijeli projekt angažirana je tvrtka Prodesign iz Rijeke.

– Na simboličan način, svim našim mještanima i posjetiteljima željeli smo na jedinstven način čestitati skorašnji blagdan, istaknuo je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući kako je inicijativa stigla od Turističke zajednice Općine Jelenje koja s novim idejama radi na promociji jelenjskog kraja ali i Grobnišćine. Općina Jelenje zahvaljuje se i prijevozničkom obrtu Kurelić koji je izvršio transport pisanice.

Ukrasni ures ručno je oslikan akrilnom bojom i lakiran kako bi izdržao sve vremenske uvijete. Motivi kojima je pisanica ručno ukrašena sadrže stilizirane elemente krajolika, odnosno prelijepih Grobničkih Alpi, kao i izvora Rječine. Tu je naravno i nezaobilazni Planinarski dom Hahlić, a posebnu pažnju vješti slikari pridodali su mlikaricama, kovačima, kao i Gašparovom mlinu u Martinovom Selu.

Crtež je zaista višeslojan pa će posjetitelj obilaskom pisanice na pravi način doživjeti Grobnišćinu jer, svakim se obilaskom dodatno primijete detalji i motivi. Tako su se na prekrasnoj livadi naši i Grobnički dondolaši, dok je na brežuljku smještena crkva sv. Mihovila, stara i nekoliko stoljeća. Jelenje se u turističkom smislu promovira kao vikend destinacija, stoga je preporučeno znamenitosti obići biciklom, sugeriraju autori pisanice na tabeli prigodno nazvanoj Visit Jelenje, što će ubuduće i biti glavni turistički brend destinacije. Naime, uveliko se radi na zaokretu u promociji i funkcioniranju turističkog ureda, kao i ponude.

Iz Turističke zajednice Općine Jelenje izuzetno su zadovoljni realiziranim projektom te su uvjereni da će se tako dodatno promovirati ponuda i znamenitosti, a brojne fotografije netom instalirane jumbo-pisanice bit će ovjekovječene fotografijama mještana i gostiju, koji će zatim, u najvećem djelu, biti postavljene na društvene mreže koji su danas neizostavni dio za prezentaciju ponude i informiranje. Kako su naglasili iz jelenjskog TZ-a, pisanica je sada trajno vlasništvo i kao ukras će se koristiti u nadolazećim manifestacijama jer odlično promovira općinu, a motivi svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini, nekadašnjem načinu života, ali i sadašnjosti Općine Jelenje.

Uskrsna pisanica gotovo tjedan dana oslikavala se u prostoru nekadašnjeg Vatrogasnog doma u Dražicama te se na Veliki petak transportirala na Trg mlikarice. Visoka je više od dva metra, široka metar i pol. Nakon male prigodne svečanosti kojom je obilježeno postavljanje tog novog jelenjskog blagdanskog uresa, sve prisutne, kao i samu pisanicu, blagoslovio je vlč. Ivan Milardović, jelenjski župnik.

Općina Jelenje ovim putem želi sretan i blagoslovljen Uskrs mještanima, svim vjernicima i građanima Republike Hrvatske. U ozračju nade i mira koje nam donosi najveći kršćanski blagdan, Vama i vašim najdražima najiskrenije želimo sretan, ljubavlju ispunjen i blagoslovljen Uskrs!

Video: https://youtu.be/vz0xCPU0sIU

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.