Navigacija

Glavni meni

03
Uto, Lis
0 Novih vijesti

Palenta kompirica i grobnički sir, jednako su fantastični i na 1.100m nadmorske visine

Protekli vikend velika palenta kompirica i grobnički sir zamirisali su na 1100 m u najdražem Planinarskom domu Hahlić na Grobničkim Alpama.

Rano ujutro velika palenta spremala se u udruzi Palentar na Čavlima. Iskusni kuhari napravili su grobničku deliciju za točno sto porcija, od "muke" iz Gašparovog mlina. Podršku su dali i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Ivan Zoretić Španac" iz Jelenja koji su svojim vozilom veliku palentu odnijeli na Hahlić, kako bi okrjepa stigla na vrijeme. Naime, prvi Festival penjanja i spuštanja s Hahlića ponudio je odličnu zamjenu za otkazani Festival palente i sira zbog pandemije koja je ove godine zadesila svijet. Turistička zajednica Općine Jelenje pod stručnim vođenjem Planinarskog društva Obruč okupila je stotinjak mještana i gostiju, prije svega ljubitelja prirode, od su se neki prvi puta vidjeli blagodati prirode grobničkog kraja. Osamdesetak prijavljenih posjetitelja, podijeljenih u dvije grupe, trebalo je dva i pol sata hoda uzbrdo kako bi stigli do cilja, a tamo su ih čekali vrijedni domaćini s domaćim delicijama. Na Hahliću je uvije dobra zabava, a do cilja je stigao i bračni par koji zajedno broji 153 godine.

Rafaela i Marko   najstariji par

– Na internetu i u Novom listu saznali smo za ovu manifestaciju, inače smo dugogodišnji pretplatnici Novog lista, a svake godine idemo u jedan novi grad ili selo gdje još nismo bili. Ovaj put odlučili smo se za planinu i planinarski dom Hahlić jer vikendima često pješačimo, a još nismo bili u na Hahliću. Palenta kompirica i pravi ovčji grobnički sir bili su stvarno odlični, prava delicija – kazali su nam supružnici Rafaela i Marko Muhedinović, najstariji sudionici manifestacije, dodajući da uspon nije bilo lagan, ali da su polako i sigurno stigli do cilja. Rafaela je inače rođena na Grobnišćini u Iloviku te ima 75 godina, a Marko 78 godina i kako sami kažu ovaj će prekrasan i sunčan vikend pamtiti cijeli život.

Iz Turističke zajednice Općine Jelenje, upravo su izdali film s prekrasnim kadrovima toga dana na turističkoj platformi Visit Jelenje, a kao organizatori zahvalili su se svima na sudjelovanju.

– Osobito čestitke onima koji su se prvi puta ispenjali na Hahlić. Ponosni smo na grobnički bračni par koji zajedno broje 153 godine i koji su nam kod same prijave rekli "mi to možemo... " i to potvrdili. Ponosni smo na slijepog planinara koji ne samo da se penje po planinama nego je dodatno svojom svirkom na gitari zagrijao atmosferu i poveo pjesmu. Svojim primjerom pokazuje što čovjek može napraviti kada je "dobro posložen u glavi", jer kako kažu planinari... osim u nogama, puno toga je u glavi. Ponosni smo na njegove vodiče, jer oni su tim. Nadamo se da će obitelj najmlađeg penjača Bartola opet posjetiti Hahlić, sada kada su probili led, a pudlica Una opet doći sa svojim vlasnicima – kazala je Jasminka Matrljan iz Turističke zajednice Općine Jelenje, dodajući kako sada i službeno možemo potvrditi kako su palenta kompirica i grobnički sir, jednako fantastični i na 1100 metara nadmorske visine.

Svoju pustolovinu ispričao nam je Feručo Lazarić,inače slijepi planinar i član Planinarskog društva Glas Istre iz Pule.

– Fantastično se osjećam ovdje. Već sam peti put na Hahliću, a uz planinarenje volim druženje pa uvijek ponesem gitaru, koji je najpraktičniji instrument za napraviti dobar štimung, kaže Lazarić, dodajući kako planinarenje može biti lijepo premda i na slijepo. Imam volju, a gdje je volja tu je i put, poručio je.

Svim sudionicima manifestacije na Hahliću bio je osiguran osiguran ručak - palenta kompirica, grobnički sir i fažol po recepturi planinara i piće, a ako se pitate što je zajedničko Festivalu palente i sira i Festivalu penjanja i spuštanja, pa to je naravno - kompirica i sir.

Video: https://youtu.be/L4SL9rHJQkc

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.