Navigacija

Glavni meni

03
Uto, Lis
0 Novih vijesti

Proslavljena Kolbova: Riječki nadbiskup predvodio misno slavlje u Podhumu

Postavljene nove klupe u filijalnoj crkvi...

Župa
Tipografija

Slaveći Kolbea, slavimo i sve žrtve koje su pale u Podhumu, kazao je mons. dr. Devčić koji je na treću obljetnicu posvete crkve sv. Maksimilijana Kolbea blagoslovio sakristiju i nove klupe

Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić sredinom kolovoza je, na treću obljetnicu posvete crkve sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu, blagoslovio sakristiju i nove klupe. Naime, uoči blagdana sv. Maksimilijana Kolbea, u istoimenoj crkvi u Podhumu postavljene su nove klupe i dodatno je uređena sakristija. Kompletan projekt vrijedan je 250 tisuća kuna, a veliki dan za Župu sv. Mihovila arkanđela Jelenje dodatno su oplemenili vrijedni mještani, koji su pomogli postaviti klupe u filijalnu crkvu. Drvena građa stigla je iz Italije a radi se o 48 klupa.


Potrebitim inventarom i drvenom građom opremljena je sakristija, u kojoj su izgrađeni prigodni ormari, a za svećenika i ministrante , u svetištu crkve izrađene su prigodne stolice, njih ukupno šest. Prema riječima jelenskog župnika vlč. Ivana Milardovića, ujedno i nositelja projekta izgradnje i uređenja Podhumske crkve, vrijednu investiciju omogućili su mještani svojim donacijama, kao i mnoge ustanove i dobrotvori – općine Jelenje i Čavle, Grad Bakar, Primorsko-goranska županija te njegovi osobni prijatelji.


Žrtva za druge

Predvodeći svetu misu, mons. dr. Ivan Devčić podsjetio je na žrtvu koju je sveti Maksimilijan Kolbe podnio za druge, baš kao i Isus te pritom kazao kako je crkva u Podhumu, prva u Hrvatskoj posvećena sv. Maksimilijanu Kolbeu, koji je 1941. godine umro mučeničkom smrću u nacističkom logoru Auschwitz.

- Riječ je o poljskom franjevcu koji je bio čovjek od medija, ali i veliki humanist. Bio je zarobljenik Auschwitza, u kojemu je umro u takozvanoj komori smrti, žrtvujući se za oca šestero djece. Kolbe se dragovoljno javio da ide u logor zajedno s dvanaestoricom osuđenih na smrt, iako prvotno nije bio među osuđenicima. Učinio je to kada je čuo očaj jednog osuđenika, javio se i predložio da uzmu njega i tako se žrtvovao. Zapisi iz tog vremena kažu kako je to mjesto grozote nakratko pretvorilo u mjesto nade u novi život. U osuđenicima je probudio vjeru da je smrt samo prijelaz. Kolbe je posljednji od dvanaestorice umro i tako je imao priliku svojim prethodnicima, također osuđenicima na smrt, kao svećenik i Isusov učenik predati utjehu, kazao je mons. dr. Devčić.

Vojska Bezgrešna

Dodao je kako je Maksimilijan Kolbe bio Poljak, rođen 1894. godine u malom poljskom gradiću.

- Studirao je u Rimu u vrijeme fašizma i vidio kako se bezbožnici organiziraju, pa je zaključio kako bi isto trebali učiniti vjernici te je tako nastala Vojska Bezgrešna, koja i danas postoji, čiji je upravo sv. Kolbe osnivač, a jednu takvu ima i jelenska župa... Upravo zato radosni smo što smo prije tri godine izgradili ovu crkvu koja novi ime velikog Kolbea, ali koja stalno spominje i žrtve fašizma, mještane naselja Podhum, poginule upravo kada su se vraćali iz crkve 1943. godine. Slaveći Kolbea, slavimo sve žrtve koje su pale u Podhumu, kazao je mons. dr. Devčić.

Križni put

Blagdan sv. Maksimilijana Kolbea – Kolbova, i ove je godine proslavljen nizom vjerskih događanja, pa tako i križnim putem kroz Podhum, do groblja Podhumskih žrtava, gdje je bila molitva za oprost i zadovoljštinu zbog učinjenih zlodjela. Program Kolbove završio je 14. kolovoza, na sam blagdan. Jutarnju svetu misu predvodio je Lovro Perić, župni vikar, a svečanu koncelebriranu svetu misu predvodio je vlč. Zvonimir Ćorić, upravitelj hrvatske župe sv. Ante u Los Angelesu. Na misi je bio i blagoslov novog ciborija. Nakon euharistijskog slavlja, lokalni ugostitelji pripremili su prigodnu feštu i glazbu uživo, uz grupu Mastersi.

Foto: Općina Jelenje i Župa Jelenje


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.