Navigacija

Glavni meni

03
Uto, Lis
0 Novih vijesti

[Izvještaj: Mihoja 2019] Za svakog ponešto: Zanimljiv i aktivan rujan u Jelenju

Kultura i tradicija
Tipografija

Velikom glazbenom feštom, u Boćarskom domu Dražice, tradicionalno je završeno obilježavanje ovogodišnje Mihoje. Za dobru zabavu bila je zadužena Grupa Magazin, a sudeći prema odazivu publike i posjećenosti same glazbene manifestacije Općina Jelenje je i treću godinu zaredom pogodila s odabirom izvođača. Stvara se novi brend i zamašnjak oko Mihoje koja je u rujnu ponudila više od 20 manifestacija, uz bogat vjerski program. Uz pomoć i odaziv udruga kreiran je zanimljiv i aktivan mjesec na našem području te je tako dostojno proslavljen Dan Općine i zaštitnik Župe sv. Mihovila arkanđela. Sigurni smo da je svatko mogao pronaći ponešto za sebe. Mnogo je sportskih i kulturnih događanja obilježilo rujan, pa krenimo redom...

Sedmi Hahlić za uru: (Samo za najhrabrije) Bos i s plinskom bocom može se trčećim korakom do Hahlića

Prvog dana rujna održao se nogometni NK Rječina Mini Master turnir na nogometnom igralištu u Dražicama za najmlađe ljubitelje nogometa, čime je započela ovogodišnja Mihoja. U prvom tjednu rujna, za one nešto spretnije i snažnije, vrijedni planinari su pak pripremili sedmu brdsku utrku pod nazivom Hahlić za uru, a nakon utrke održala se i 16. maša na Obruču, koju je predvodio Marko Stipetić. Prvi natjecatelj na 1.100 metara nadmorske visine, odnosno do planinarskog doma u Grobničkim Alpama, ove godine stigao je za nešto više od 40 minuta. Tradicionalna sportska manifestacija ukupne dužine pet kilometara s 800 metara uspona krenula je iz Podkilavca, a svi natjecatelji stigli su do cilja u manje od sati i pol. Ove godine čak su tri natjecatelja trčali bosi, a pritom su na leđima imali plinske boce, koje će se svakako koristiti u svakodnevnim planinarskim aktivnostima u planinarskom domu Hahlić, što predstavlja i kuriozitet utrke.

Biciklistička utrka na obroncima Trnovice

Na obroncima Trnovice se pak održala međunarodna biciklistička utrka Trnduro. Utrka je, na startu u Dražicama okupila osamdeset sudionika starosne dobi od 12 do 50 godina, među kojima i tri žene, iz Hrvatske, Austrije, Italije, Njemačke i Češke. Podsjetimo, enduro biciklizam je oblik ekstremnog biciklizma koji uključuje i preferira spusteve u kombinaciji sa skokovima i uzbrdice koje se savladavaju kako bi se došlo do spusteva. Podrazumijeva vožnju prirodom, šumom, livadama, kamenjarima, odnosno općenito manje dostupnim mjestima za običnog biciklistu i bicikle. Utrka u Jelenju odvija se na padini od Kopice, vrh Saršoni, kroz šumu do cilja u Martinovom selu. Trka ima pet etapa, odnosno staza, s tim i pet računanja vremena, a vozači su napravili pet uspona ukupne visine 1010 metara u 18,2 kilometara u pet spusteva dužine 6,2 kilometara. Prema svemu viđenome biciklistička utrka izrasla je u jednu veliku i respektabilnu sportsku manifestaciju, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj biciklista, iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Lukeži su odavno omiljena destinacija hrvatskih branitelja

U Lukežima su hrvatski branitelji priredili i obilježili svoj tradicionalni susret. Jubilarno 10. druženje okupilo je u Lukežima nekoliko stotina ljudi na cjelodnevnom druženju. Okupljanje je proteklo u ugodnoj atmosferi braće po oružju, čije uspomene i prijateljstva traju godinama. Grobnički branitelji su, kao i svake godine osigurali obrok i piće za sve koji su stigli na hvalevrijedno druženje koje traje punih deset godina. Cilj samog druženja je okupljanje što više hrvatskih branitelja i obitelji, zajedno s djecom. Upravo su Lukeži, mjesto na području općine Jelenje, odavno postali omiljena destinacija za sve branitelje.Uživalo se tako u finom gulašu, fažolu, ribi uz dobru glazbu i uživo uz harmonike.

Drugi vikend u rujnu obilježila je izložba Dolores Lukanić, u Domu kulture Dražice , a u istoimenom prostoru održao se još i međunarodni šahovski turnir koji je okupio 60 igračica i igrača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Velike Britanije. Nakon turnira i ručka je na Trgu mlikarice u centru Dražica odigrana je simultanka Ognjena Cvitana s najboljim kadetima i uzvanicima. Druga subota u rujnu rezervirana je bila i za tradicionalni Jelenski sajam.

"Vilene niti" krasile Dom kulture Dražice

Svestrana sumještana, Dolores Lukanić, svojim akvarelima predstavila se Grobničkoj publici i gostima. Kako je kazala sama autorica inspiraciju za nova djela potražila je u još neizdanim pričama Vlaste Juretić, pa su tako "grobničke vile" krasile Dom kulture Dražice, a navedene slike zasigurno će poslužiti prilikom opremanja tiskanog izdanja još neobjavljene knjige. Posjetitelji su, na otvaranju izložbe, mogli čuti recitacije popraćene instrumentalnom glazbenom pa je doživljaj prilikom razgledavanja slika zaista bio potpun. Sama Dolores, u neposrednom razgovoru, kazala je kako su izloženi radovi plod akumulacije i želje za slikarstvom. "Vilene niti" serija su slika u kojima autorica spaja prirodu kraja s izmaštanim svijetom vila. Izrazito emotivne i suptilne slike otkrivaju intuitivnu snagu vizualnog izraza. Same akvareli dišu svojim zanosom čineći sliku privlačnom i svježom.

Treći vikend u rujnu započeo je besplatnom radionicom konzorcija Claustra, koja je pokušala dočarati, uz pomoć primjera iz prakse. kako "spojiti nespojivo – outdoor i kulturni turizam". Podsjetimo, impresivni  sustav  obrambenih zidina kojem je  pripadala i utvrđena Tarsatika, izgrađen je u drugoj polovici  3. stoljeća  zbog obrane Rimskog carstva, a proteže se  od Rijeke  preko Jelenja,  Klane i Prezida u Hrvatskoj, kroz  Sloveniju i austrijsku Korušku do Čedada u Italiji. Obrambeni zid nikad nije poslužio pravoj svrsi, a danas su na području općine Jelenje sačuvani ostaci i temelji gradnje.

Prisjećanje na najobrazovanijeg hrvatskog jezikoslovca – Josipa Silića

Taj se tjedan još održala manifestacija u sjećanje na prof.dr. Josipa Silića, u spomen na jednog od najvećih intelektualaca Grobnišćine koji je preminuo 28. veljače ove godine. U programu su sudjelovali njegovi kolege profesori koji su govorili o Siliću kao o jednom od najvećih hrvatskih jezikoslovaca proteklih 100 godina. Istaknuli su kako je pokojni Silić uz svoj izuzetan naučni rad jako puno pažnje posvetio i radu sa svojim studentima, te kako je uvijek bio ponosan na svoje grobničke korijene. Također, "iz prve ruke" moglo se čuti činjenice iz privatnog života grobničkog velikana koji je rođen u Milašima, a slovi kao značajan hrvatski jezikoslovac, kroatist i teoretičar jezika.

U Dražicama se 25. put tancalo i kantalo po domaći

U sklopu Mihoje održala se i folklorna večer po nazivom "Zakantajmo i zatancajmo po domaći va Jelenju". Tradicionalno je to druženje koje se održava već 25 godina zaredom, povodom Mihoje - zaštitnika jelenjske župe i Dana Općine Jelenje. Grobničkoj publici predstavljen je "kanat i tanac" Podravine, Gorskog kotara i Primorja, a u programu su sudjelovali plesni parovi KUD-a Petar Preradović Đurđevac, plesni par FA Zora Opatija, Ravnogorski tamburaši Ravna Gora i domaćini KUD Zvir Jelenje. Naši Zvirovci tako godinama organiziraju hvalevrijedno druženje folklornih, pjevačkih i sviračkih skupina iz cijele Hrvatske ali i šire. Grupe uvijek rado dođu u Dražice, kako bi mještanima i gostima prezentirali svoju baštinu i ljubav prema zavičaju. Prvi su na pozornicu stali grobnički mališani igrajući tradicijske dječje igrice. Hvalevrijedno druženje, kao i svih ovih 25 godina održalo se pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Općine Jelenje te uz svesrdnu pomoć tvrtke TTO Thermotechnik iz Lukeža.

Zadnjeg tjedna u rujnu zahuktala se proslava blagdana sv. Mihovila. Održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Jelenje na kojoj su u svečarskom tonu prezentirani projekti realizirani u protekloj godini, a dodijeljene su i nagrade pojedincima i kolektivu koji su zaslužni za razvoj i unaprjeđenje jelenjskog kraja. Također, održano je i dobrovoljno darivanje krvi u Domu kulture Dražice. Jelenjski darivatelji ponovo pokazali svoju humanost, a krv je dalo 58 darivatelja. Krv je tekućina koja život znači stoga se ovim putem zahvaljujemo darivateljima krvi, kao i volonterima na pripremanju te podijeli obroka.

Što se sportskog djela tiče ljubitelji stolnog tenisa sudjelovali su u tradicionalnom turniru, dok su nogometaši Rječine odmjerili snage s nogometašima Risnjaka. Umirovljenici Jelenje spremili su druženje u svojim prostorijama, odnosno tradicionalan turnir u briškuli i trešeti.

Jelenjski đir okupio više od 80 biciklista u razgledavanju našeg Jelenja

Nakon sedam godina pauze, biciklizam je ponovno oživio u jelenjskom kraju. Naime, na sam blagdan sv. Mihovila, u jutarnji satima održana je obiteljska biciklijada pod nazivom "Jelenjski dir". Više od 80 biciklista uputilo se u obilazak znamenitosti na području općine Jelenje. Vesela družina krenula je iz centra Dražica, gdje je bilo organizirano okupljanje i start, na dva kotača pedalirajući redom od Kovačije, izvora Rječine, Gašparovog mlina, Zavičajnog muzeja do Konjičkog kluba Vodičajna. Svi sudionici na kraju su se uputili prema Rastočinama u Podkilavcu na ručak i daljnje druženje na svježem zraku i predivnoj prirodi.
Za jelenjske mališane organiziran je i Dječji dan uz tradicionalni luna park. Na trgu mlikarice u Dražicama organiziran je i Mihojski sajam. Boćari su također došli na svoje organiziravši ženski i muški boćarski turnir. Kuglači su se također pridružili u organiziranju najznačajnijeg blagdana organiziravši revijalnu kuglačku utakmicu.

Euharistijskim slavljima proslavljena Mihoja

Uz bogat sportski, kulturni i zabavni dio, uoči blagdana sv. Mihovila proslavljene su i svete mise koje su, u najvećem djelu, predvoditi gosti svećenici iz drugih župa. Mihoja, kako je od milja nazivaju Grobničani, započela je tradicionalnim jutarnjim "kampananjem" u jelenjskoj crkvi, 29. rujna. Prijepodnevne svete mise predvodili su vlč. Miroslav Pergl i gvardijan trsatskog svetišta fra. Bernard Barbarić. Misu u 10 sati Vokalna skupina Kud-a Zvir dodatno je uveličala svojim prekrasnim pjevanjem. Najsvečanije slavljenje i čašćenje župskog zaštitnika sv. Mihovila arkanđela započelo je u večernjim satima, koncelebriranim euharistijskim slavljem. Uz mnogobrojne vjernike i brojne uzvanike na proslavi župnog blagdana u Jelenju sudjelovala je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović s obitelji. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio vlč. Mario Kaniški, župnik župe Rođenja BDM – Drnje, zajedno sa svećenicima iz Riječke nadbiskupije.

- Možemo reći da je sveti Mihovil ili Mihael, simbol Božjega borca i pobjednika. Onaj tko se bori za dobre stvari pobjeđuje snagom i milošću Isusa Krista – kazao je vlč. Kaniški u svojoj nadahnutoj propovijedi te potaknuo vjernike na otvorenost srca Bogu jer život je neprestana borba i sv. Mihael nas potiče da ne odustanemo, a BDM daje primjer kako slijediti Gospodina. Kada Boga stavimo na prvo mjesto, tada je sve na svome mjestu, kazao je između ostaloga vlč. Kaniški.

Nakon mise župnik Milardović je u crkvi zahvalio vjernicima na sudjelovanju u slavlju, posebno pozdravivši predsjednicu Grabar-Kitarović, načelnika Policijske uprave primorsko-goranske Tomislava Dizdara, načelnika Općine Jelenje Roberta Marčelju te druge istaknutije osobe koje su bile na misi. Naš župnik predsjednici je uručio uramljenu sliku oltara crkve sv. Mihovila.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.